Половина час сон во текот на денот го спасува здравјето

Слични

Заборавете на немирните ноќи и вртењето додека спиете

Заборавете на немирните ноќи и вртењето додека спиете. Водич за...

Најмоќниот чистач за организмот

Најмоќниот чистач за организмот. Традиционален рецепт за напиток кој ќе...

Дали е корисно да се пие кефир ноќе?

Дали е корисно да се пие кефир ноќе? Вистина или...

4 знаци кои откриваат вишок сол во телото

4 знаци кои откриваат вишок сол во телото. Самата сол...

Туна или лосос: што е поздраво?

Туна или лосос: што е поздраво? Прашање на денот! Зошто е...

Сподели

Половина час сон во текот на денот го спасува здравјето.

Попладневната дремка има многу позитивно влијание врз здравјето на луѓето.

Недоволниот сон или слабиот квалитет на спиење можат негативно да влијаат на здравјето. Со цел да се спречи лошото влијание и да се заштитите од последиците од лошиот сон, краткото спиење во текот на денот може да биде решение.

Спиењето во текот на денот го нормализира присуството на хормони и протеини кои се поврзани со стресот. Исто така, краткиот дневен сон ја поддржува функцијата на имунолошкиот систем. Истражувањето спроведено од француски научници покажува дека нивото на потенцијално опасен хормон на стрес се зголемува за 2,5 пати ако спиењето во текот на ноќта е ограничено на само два часа.

Половина час попладневна дремка го нормализира нивото на штетни хормони

Со следење на 11 здрави мажи на возраст од 25 до 32 години, откриено е дека е доволно е да спиете само двапати 30 минути во текот на денот со цел да се нормализира нивото на овој штетен хормон.

Недоволниот сон не е поврзан само со дестабилизација на нивото на хормонот на стресот, туку има и зголемен ризик од дебелина, дијабетес, висок крвен притисок и депресија.

error: Content is protected !!