Прашок за пециво или сода бикарбона? Конечно ја решивме дилемата

Слични

Сочна торта со круша, неодолива за празниците (РЕЦЕПТ)

Сочна торта со круша, неодолива за празниците (РЕЦЕПТ). Правете торти...

5 совети на готвачи со Мишелин ѕвезда за новогодишната вечера

5 совети на готвачи со Мишелин ѕвезда за новогодишната...

Лиснато тесто со јаболка и цимет

Лиснато тесто со јаболка и цимет. Можете ли да ги...

Колач со ѓумбир и глазура од крем сирење

Колач со ѓумбир и глазура од крем сирење. Речиси и...

Пилешко и зеленчук во бои на виножитото

Пилешко и зеленчук во бои на виножитото. Иако малкумина од...

Сподели

Прашок за пециво или сода бикарбона? Конечно ја решивме дилемата

Вие не сте единствените ако сметате дека прашокот за пециво и сода бикарбоната се всушност слични работи и дека е сосема во ред ако пропуштите некој од нив за рецепт, едноставно заменете го со друг.

Сепак, ова не функционира, бидејќи прашокот за пециво и сода бикарбоната се користат на сосема поинаков начин, бидејќи тие се сосема различни по нивниот хемиски состав.

Сода бикарбоната е основа и се додава во пецива кои сè уште содржат кисели состојки како што се лимон, оцет, јогурт, кисело млеко или павлака. Во контакт со сода, киселината од оваа храна делува така што започнува хемиски процес, создава меурчиња, а тестото или смесата почнува да расте.

За рецепти кои имаат димензии по чаша, можете да ставите четвртина лажичка сода бикарбона на една чаша брашно, па така на 200 грама брашно, четвртина лажичка сода бикарбона.

Ако го замените прашокот за пециво што е потребен во рецептот со сода бикарбона, пецивото нема да расте и можно е да има „метален“ вкус, секако, доколку во рецептот не пишува да додадете нешто кисело.

Прашок за пециво е мешавина од сода бикарбона и сува киселина, а понекогаш се додава и густина за да се одржат разделени и суви двете состојки. За да се активира прашокот за пециво, не е потребно да се додава киселина, бидејќи таа веќе ја содржи, затоа реагира веднаш во контакт со вода.

Повеќето прашоци за печење имаат двојно дејство, па понекогаш тие почнуваат да работат веднаш штом ќе се навлажни, а остатокот од дејството се случува додека смесата се загрева.

Количината на прав што треба да ја користите зависи од квалитетот на прашокот за пециво и количината на тесто. Квалитетниот прав треба да произведе минимум 12g јаглерод диоксид на 100g прашок за пециво, што практично значи дека треба да содржи најмалку една четвртина сода бикарбона (25%), што лесно може да го одредите со читање на декларацијата на вреќата.

Ако утврдивте дека имате квалитетен прашок за пециво, тогаш количината од 25 грама прашок за пециво ќе биде доволна за 1 кг брашно.

Значи, можете да користите прашок за пециво за подготовка на скоро сите теста и колачи за кои е потребен таков додаток, додека сода бикарбона, доколку сакате да предизвикате реакција и промена, значи и додавање на нешто кисело.

error: Content is protected !!