Правила на однесување што ве прават вистинска дама!

Слични

6 совети како да станете утрински тип (дури и во зима)

6 совети како да станете утрински тип (дури и...

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова година

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова...

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе?

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе? Како...

5 причини за емоционални испади

5 причини за емоционални испади. Повеќето луѓе, вклучувајќи ја и...

Сподели

Правила на однесување што ве прават вистинска дама!

Што ја разликува една дама од масата на други жени?

Се разбира, нејзиното однесување! Ако се грижите за туѓите мислења, многу е важно каков впечаток ќе оставите, особено кога ќе сретнете некого за прв пат.

Затоа, прочитајте кои правила на однесување се потребни ако сакате за вас да мислат  како културна, образована и префинета дама.

Дали знаевте дека жената е секогаш прва што подава рака на маж?

Исто така, постарата личност прво ја пружа раката на помладата, и обратно е знак на непочитување.

Ако одите по улица со пријател или некој друг, а тој се сретнува и се поздравува со минувач, исто така треба да го поздравите.

Во ресторан, помладите стануваат кога постара личност се приближува до масата. Жената станува само ако е млада, а на масата се приближува некој постар по возраст или положба.

Општо правило е дека кога некој ќе влезе во просторија во која има луѓе, тој прв ќе ги поздрават сите, без оглед на полот и возраста.

Исто така, една дама никогаш не ги држи лактите на масата!

Исто така, човек кој е помлад по возраст, и е на висока позиција, не треба да очекува сите да го поздрават прво.

Кога станува збор за разговор со луѓе, вистинската дама никогаш нема да ги прекинува другите – ќе чека тие да ја завршат, а потоа ќе го каже своето мислење, без да ја навреди туѓата позиција.

Исто така, вистинската дама на комплимент одговара со Благодарност.

Ако одговорите на реченицата „Изгледаш убаво“ знам, ќе оставиш впечаток на упорна личност со превисоко мислење за себе.

Кога ќе направите грешка, извинете се, тоа е квалитетот на добро воспитана личност, без разлика дали станува збор за маж или жена.

Кога станува збор за присуство на состаноци, секогаш пристигнувајте на време и исполнувајте ги обврските навреме – освен што секој ќе има само пофални зборови за вас, така што ќе го почитувате туѓото и сопственото време.

Смислата за хумор е добредојдена особина, но вистинската дама никогаш не ве исмева – вие се шегувате исклучиво на ваша сметка!

Кога станува збор за изгледот, секогаш облекувајте се според приликата.

Дискретна и ненаметлива шминка е одлика на вистинска жена со префинет стил.

Се подразбира дека кога се прозевате, кашлате или кивате, мора да ја ставите раката на устата, а она што малкумина го знаат е дека бонтон строго го забранува зборот “на здравје”. На тој начин, само го привлекува вниманието кон него и предизвикува непријатност кај лицето што кивнало.

Поздравете го секој сосед што живее во вашата зграда. Љубезноста и насмевката ќе ви го разубават денот и за вас и за него! Персирајте му на постарото лице во секоја прилика, освен кога таа инсистира да не го правите тоа, и секој пат кога ќе влезете во затворена просторија, симнете ја шапката или капачето.

Кога станува збор за информации за вашиот поранешен сопруг, поранешна девојка или поранешна компанија, чувајте се негативно за себе. Во спротивно, ќе испаднете само озборувач кој не знае да чува тајна и ќе ги натерате луѓето да се запрашаат каква личност сте кога сте биле  во такви средини.

Една дама никогаш нема да фрла ѓубре на улица – чувајте го ѓубрето во вашата торба додека не наидете на првата канта.

Кога станува збор за комуникација преку пораки, никогаш не пишувајте со големи букви, тоа се смета за грубо, бидејќи изгледа како да викате.

И најважното правило и за дами и за господа – почитувајте ги другите и ќе бидете почитувани!

error: Content is protected !!