Препознајте домашни јагоди : Една разлика е многу важна

Слични

Заборавете на немирните ноќи и вртењето додека спиете

Заборавете на немирните ноќи и вртењето додека спиете. Водич за...

Најмоќниот чистач за организмот

Најмоќниот чистач за организмот. Традиционален рецепт за напиток кој ќе...

Дали е корисно да се пие кефир ноќе?

Дали е корисно да се пие кефир ноќе? Вистина или...

4 знаци кои откриваат вишок сол во телото

4 знаци кои откриваат вишок сол во телото. Самата сол...

Туна или лосос: што е поздраво?

Туна или лосос: што е поздраво? Прашање на денот! Зошто е...

Сподели

Препознајте домашни јагоди : Една разлика е многу важна.

Скоро и да нема човек што не сака јагоди и црвени плодови воопшто. Но, како да ги препознаеме вистинските, домашните?

Како прво, важно е да се знае дека голем дел од јагодите што ги наоѓаме на продажните места се увезени од Турција, Шпанија, па дури и од Америка. Повеќето од нас не се многу просветлени од овој факт и се прашуваме како да ги најдеме вистинските домашни.

Домашната слатка јагода има многу интензивен мирис, па како што поминуваме низ редови на пазарот го чувствуваме нејзиниот силен препознатлив мирис – тоа се обично јагоди кои се многу слатки и се домашни. Обидете се да ги избегнувате оние плодови кои се многу тврди, сјајни и претежно истите форми и големини на полиците.

Домашните јагоди немаат ист вкус од сите страни, а тоа е затоа што сончевите зраци не паѓаат рамномерно на овошјето, покрај тоа, тие никогаш не се со иста форма и големина.

Домашните јагоди се распаѓаат побрзо од увезените, токму затоа што имаат помалку пестициди.

Исто така, ќе ја препознаете увезената јагода на дршката, што е малку или воопшто не е слатка. На увезените јагоди има многу големо дршка, совршено обликувана и темна, додека кај домашните јагоди е бело-зелена затоа што неодамна ја береа.

Во домашните јагоди, бојата е иста внатре и надвор, а семето е мало и го има многу. Додека увезените семиња се поголеми и поретки. При избор, изберете цврста, но не и тврда, избегнувајте мека.

Јагодите се полни со витамин Ц, одлични се антиоксиданти и се одлична превенција од стареење на кожата и телото.

error: Content is protected !!