Препознајте ги првите знаци на насилство и заштитете се на време!

Слични

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се жали?

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се...

Како и кога бебето почнува да го препознава своето име?

Како и кога бебето почнува да го препознава своето...

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето куче

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето...

Сподели

Препознајте ги првите знаци на насилство и заштитете се на време!

Злоупотребата, без разлика дали е физичка или ментална, во која било врска и на која било возраст – е апсолутно неприфатлива и неоправдана, па затоа не треба да се толерира.

Врската треба да биде придружена со чувства на љубов, сигурност, почит и разбирање. Ако некое лице се чувствува исплашено, злоупотребено или контролирано од партнер – таквата врска се смета за насилна.

Анкети и истражувања во Америка на тема однос во врски покажуваат загрижувачки резултати:

-едно од трите девојчиња (тинејџери) доживува некаква форма на злоупотреба во врска -25% од девојчињата доживуваат физички напад -18% од момчињата доживуваат физички напад.

Дополнителни знаци за предупредување за злоупотреба:

Контрола на партнерот – значи дека ако сакате да излезете со пријателите, да побарате негова дозвола, да ви каже што да тренирате, да поба да му го посветите целото време на него и постојано да ве притискате, и преку телефон и во живо.

Вербална и емоционална злоупотреба – вклучува љубомора и закани кон вас и членовите на вашето семејство или пријатели, ако не правите како што сакате вашиот партнер. Претходната студија покажа дека 75% од тинејџерките страдаат од вербална злоупотреба на нивниот партнер.

Сексуална злоупотреба, која вклучува несакано допирање и присилување на сексуални односи против волјата на партнерот (силување)

За жал, има луѓе кои, во лоши и нездрави односи, се обвинуваат само себе за својата состојба и се чувствуваат беспомошни и понижени. Таквите лица мора да разберат дека се жртви на злоупотреба и дека треба да излезат од таквата врска што е можно побрзо. Раскинувањето на врската може да биде тешко ако се грижите за вашиот партнер и покрај злоупотребата, но сепак е многу подобро отколку да страдате од насилство подолго време.

Совет за ставање крај на нездрава врска: ако не можете да си помогнете, побарајте помош од семејството или блиските пријатели, едноставно не молчете и страдајте од таква врска.

Законите на САД бараат наставниците, лекарите, советниците и социјалните работници да пријавуваат злоупотреба на тинејџери и да го пријавуваат во полиција. Исто така, ако постои страв од пријавување или разговор со некого за злоупотреба, тоа може да се направи анонимно.

Предупредувања

Она што ме загрижува и за што треба да бидам свесен: насилството во врската прераснува во насилство во бракот.

Совет до секој да се заштити од злоупотреба е да ја изгради својата прва самодоверба. Луѓето со самодоверба се многу помалку жртви на злоупотреба и насилство во врската. Исто така, не треба да се дозволи врската да стане товар, бидејќи таа е сама по себе нездрава врска. Верувајте им на вашето семејство и блиски пријатели затоа што на тој начин секогаш имате поддршка во која било ситуација во која се наоѓате. Бидете информирани за злоупотребата и насилството во односите за да можете на крајот да препознаете такви моменти во вашата врска.

Да се ​​биде во врска со вашиот партнер е важен дел од животот што треба да биде посебен и забавен. Препознавањето знаци на предупредување може да помогне да се избегнат нездрави и насилни врски.

Белешки

Ова се светски искуства и можат да бидат поука за нас. И во нашето опкружување постојат „насилни односи во врската помеѓу неженети или оженети партнери“ и за ова треба да се бориме.

Кај нас, слично како во светот, се јавува насилство кое обично се крие, а кај нас е прикриено поради „некои традиционални размислувања“ и „срамот“.

Прикривањето на насилството во врска или семејство не треба да се толерира затоа што обично по „долгорочно прикривање“ следува ескалација со тешки или најтешки последици.

error: Content is protected !!