Препознајте ја болеста пред да се појават јасни симптоми

Слични

Заборавете на немирните ноќи и вртењето додека спиете

Заборавете на немирните ноќи и вртењето додека спиете. Водич за...

Најмоќниот чистач за организмот

Најмоќниот чистач за организмот. Традиционален рецепт за напиток кој ќе...

Дали е корисно да се пие кефир ноќе?

Дали е корисно да се пие кефир ноќе? Вистина или...

4 знаци кои откриваат вишок сол во телото

4 знаци кои откриваат вишок сол во телото. Самата сол...

Туна или лосос: што е поздраво?

Туна или лосос: што е поздраво? Прашање на денот! Зошто е...

Сподели

Препознајте ја болеста пред да се појават јасни симптоми.

Одличен начин за откривање на болести на време.

Ајурведската медицина не учи со децении како да го откриеме процесот на болеста пред да се појават јасни симптоми. Оваа наука тврди дека со откривање на раните симптоми на нерамнотежа и болка, можно е да се утврди природата на следните реакции на телото.

На Запад, зборот “дијагноза” обично значи идентификација на болеста по нејзината манифестација. Во Ајурведа, сепак, дијагнозата се однесува на континуирано постепено набудување на интеракцијата помеѓу редот (здравјето) и нарушувањето (болеста) во телото.

Процесот на болеста е интеракција помеѓу ткивата во телото и неговите својства. Симптомите на болеста секогаш се поврзани со нерамнотежа во тридоша. Откако ќе ја разберете природата на оваа нерамнотежа, можете да користите лекови за да го вратите балансот во нормала.

Ајурведска дијагноза

Секојдневното набудување на пулсот, јазикот, лицето, очите, ноктите и усните ќе обезбеди суптилни показатели со кои може да се открие кои патолошки процеси се случуваат во телото, кои органи се оштетени и каде се акумулираат токсините.

Затоа, со редовно проверување на индикаторите, однапред може да се идентификуваат патолошките симптоми и да се преземат превентивни мерки.

Ајурведата вели дека пациентот е жива книга, и за да се разбере неговата физичка состојба, оваа книга треба да се чита секој ден.

Дијагноза на лицето

Лицето е огледало на умот. Има линии и брчки на лицето. Ако има пореметување или болест, тоа ќе го покаже вашето лице. Внимателно набудувајте го лицето во огледало и видете што ви кажува:

 • Хоризонталните брчки на челото укажуваат на вашите длабоко скриени грижи.
 • Вертикалната линија помеѓу веѓите од десната страна укажува на потиснување на емоциите, што влијае на црниот дроб.
 • Вертикалната линија помеѓу веѓите од левата страна покажува проблеми со слезината.
 • Кога долните очни капаци се отечени, тоа укажува на проблем со бубрезите.
 • Промена на бојата (обично црвенило) на носот или образите е поврзана и со бубрезите и значи дека телото не апсорбира железо или фолна киселина, а варењето не функционира правилно.

Дијагностика на усните

Како и другите делови на телото (јазик, нокти, лице, очи), усните, исто така, ја одразуваат здравата или болна состојба на различни органи. Обрнете внимание на големината, обликот, површината, бојата и контурата на усните:

 • Ако усните се суви и груби, тоа укажува на дехидрација.
 • Нервозата и стравот, исто така, можат да предизвикаат суви, треперливи усни.
 • Во анемија, усните се бледи. Како резултат на хронично пушење, усните стануваат кафеави.
 • Ако има светло -кафени дамки на усните, тоа укажува на слабо варење или присуство на паразити во дебелото црево.
 • Со жолтица, усните пожолтуваат, а со проблеми со срцето поради недостаток на кислород, усните стануваат сини.

Што откриваат нашите нокти?

Според Ајурведата, ноктите се нуспроизвод на коските. Погледнете ја големината, обликот, површината и обликот на ноктите. Исто така, видете дали се флексибилни, меки, нежни или кревки:

 • Ако ноктите се суви, закачени, груби, лесно скршени, тоа значи дека болеста преовладува во телото.
 • Долгите линии на ноктите укажуваат на слаба апсорпција на храната во дигестивниот систем.
 • Попречните жлебови на ноктите укажуваат на лоша исхрана или напредни болести.
 • Понекогаш ноктите се конвексни, како тапани. Ваквата состојба на ноктите укажува на слабост на срцето и белите дробови.
 • Кога ноктот е закривен така што може да држи капка вода, тоа укажува на недостаток на железо.
 • Белите дамки на ноктите укажуваат на недостаток на цинк или калциум.
 • Бледите нокти укажуваат на анемија.
 • Прекумерното црвенило на ноктите укажува на вишок на црвени крвни клетки.
 • Жолтите нокти укажуваат на слабост на црниот дроб или жолтица.
 • Сините нокти укажуваат на слабо срце.

Секој прст има врска со одреден орган:

 • палецот е поврзан со мозокот и черепот
 • показалецот – со белите дробови
 • средниот прст е поврзан со тенкото црево
 • до малиот прст – со бубрезите
 • малиот прст – со срцето

Белите дамки на малиот прст укажуваат на депозити на калциум во бубрезите. Ако има бели дамки на показалецот, тоа укажува на акумулација на калциум во белите дробови.

Дијагноза со набудување на очите

 • Прекумерното трепкање на очите покажува длабока скриена нервоза, вознемиреност и страв.
 • Опуштениот горен капак укажува на чувство на несигурност, страв, губење на самодоверба.
 • Испакнатите очи укажуваат на дефект на тироидната жлезда.
 • Ако очите се бледи, тоа укажува на анемија. Ако белата материја е жолта, се појавува слабост на црниот дроб.

Обрнете внимание на бојата, големината и обликот на зеницата.

 • Ако имате бел круг околу зеницата, тоа укажува на вишок на внес на сол или шеќер. Во средна возраст, ова може да биде знак на стрес.
 • Ако белиот прстен е многу истакнат и многу бел (особено во средна возраст), тоа укажува на дегенерација на зглобовите. Ако исчезнат сами, најверојатно станува збор за болки во зглобовите и артритис.
 • Кафеаво-темните дамки на зеницата покажуваат дека цревата не можат да апсорбираат железо.
error: Content is protected !!