Преселување во нов стан – како да го направите лесно и едноставно?

Слични

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се жали?

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се...

Како и кога бебето почнува да го препознава своето име?

Како и кога бебето почнува да го препознава своето...

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето куче

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето...

Сподели

Преселување во нов стан – како да го направите лесно и едноставно?

Нов почеток, нов град, нов стан – движењето никогаш не звучи како нешто едноставно и лесно, нели? Меѓутоа, што ако ви кажеме дека не мора да се изгубите во морето од куфери, кутии и паника дека ќе заборавите нешто важно?

На сите им се случува – од преголема возбуда поради датумот на преселба, прашањата почнуваат да ми се вртат во главата. Што прво да спакувам, како да превезувам плакари и кревети, колку време ми треба да отпакувам се? Иако може да биде збунувачки и напорен, сепак постојат практични начини да се направи таков голем животен настан како движењето лесно и без стрес .

Ако сакате да се преселите во нов стан , следете ги следните чекори и можете да заборавите на компликациите и нервозата и да започнете ново поглавје од вашиот живот без никакви пречки.

ПОДГОТОВКА, ВНИМАНИЕ – СПИСОК НА РАБОТИ ШТО ТРЕБА ДА СЕ ПАКУВААТ

Она што најмногу ве загрижува е тоа што за време на преселбата ќе ја заборавите кутијата со скапоцени спомени или ќе ја изгубите омилената светилка? Ослободете ги сите грижи – со планирање. Направете план за пакување и листа на работи што треба да се пакуваат. Поедноставете го процесот со правење список за секоја соба посебно. Можеби ви изгледа здодевно, но правењето на овие списоци всушност може да ви заштеди многу време, а можете да бидете сигурни дека нема да заборавите нешто важно во вашиот стар стан.

Заедно со правењето списоци, размислете за етикетирање и организирање мебел и предмети за домаќинството . Подгответе кутии, налепници и маркери за да го оптимизирате преместувањето. Ако ја означите кутијата со етикета во одредена боја или внесете „кујнски прибор“, сигурно нема да ја носите во бањата или спалната соба кога ќе ја внесете во нов стан.

ОСЛОБОДЕТЕ СЕ ОД СИТЕ НЕПОТРЕБНИ РАБОТИ

Кога ќе направите список на работи што треба да ги спакувате, неизбежно ќе откриете куп предмети (можеби дури и неколку парчиња мебел) кои не сте ги користеле со години. Дали навистина мислите дека во новиот стан ќе имате место за скршен тостер што некогаш сте планирале да го поправите или можеби за облека што вашите деца ја надраснале?

Преселбата е дефинитивно вистинското време да се ослободите од сите излишни работи . Не е важно дали ќе продадете нешто, ќе го дадете на пријатели, ќе го донирате во добротворни цели или ќе го фрлите. Важно е полесно да се преселите во нов стан со префрлање само на оние работи што навистина ви се потребни.

ОРГАНИЗИРАЈТЕ СЕ И ПОЧНЕТЕ ДА СЕ ПАКУВАТЕ НА ВРЕМЕ

Откако ќе го дознаете датумот на преселба, насочете ги сите ваши ресурси за тој ден да помине без стрес. Направете план за преместување и распоред. Можеби ви се чини дека е доволно што сте направиле список и дека имате доволно време за да не почнете да се пакувате? Јасно ти е, ако тоа беше изводливо, ќе беше посмирен да се спакуваш недела-две однапред. Сепак, како да спакувате сè кога сè уште живеете во стар стан ?

Еден начин да го олесните пакувањето е да ги одделите и спакувате сите оние предмети без кои можете да живеете неколку недели. Можеби се работи за драги новогодишни украси или семејни албуми ? Ако се движите во текот на летото, можете прво да ја спакувате зимската облека и обратно. Од ден на ден спакувајте помалку важни уреди и предмети, односно сè без што моментално можете да функционирате дома. Се додека конечно не стигнете до точка каде што остануваат неотпакувани само основните работи.

ПАПКА СО ДОКУМЕНТИ – НА ПРВО МЕСТО

Лични документи, здравствени книшки, медицинска евиденција, возачки дозволи – сите важни документи треба да бидат на едно место. Заштедете се од непотребниот стрес како изгубен пасош или лична карта така што ќе ја спакувате целосната семејна документација во една папка .

Без разлика дали се работи за извод од матична книга на родени, договори за работа или студентски легитимации, нема да губите време барајќи важни хартии во кутии. Ако семејните записи се големи и не можат да се вклопат во папка, одвојте една кутија само за оваа намена и, се разбира, означете ја посебно.

error: Content is protected !!