Причина за останување во врска — долгогодишна врска

Слични

Три сигурни знаци дека имате одличен секс со партнерот

Три сигурни знаци дека имате одличен секс со партнерот. Сексот...

Секс после породување: Факти за кои никој не зборува, а се важни!

Секс после породување: Факти за кои никој не зборува,...

5 фази на љубов низ кои поминуваат сите парови

5 фази на љубов низ кои поминуваат сите парови. Секоја...

Сподели

Причина за останување во врска — долгогодишна врска

Меѓучовечките односи можат, но и не мораат да бидат комплицирани. Она што ја прави здрава една врска е дека двете страни се подготвени да ја видат реалноста онаква каква што е, подготвени да решаваат проблеми и многу да комуницираат. Кога е поставено вака, изгледа едноставно, меѓутоа во пракса работите се посложени. Тоа ни е јасно на сите.

Иако се одржува верувањето дека компромисот е важен за добра врска, кога размислувате малку подлабоко, тоа не е целосно точно.

Секој компромис значи дека двете страни мораат да се откажат од дел од себе заради заемна корист

Ако е потребно често треба да се прават компромиси, тогаш се поставува прашањето колку се компатибилни овие две лица. Далеку е подобро да се изгради врска со прифаќање на меѓусебните разлики и барање решенија за односот (бракот) да функционира и покрај разликите, за да може секој да остане во својата врска, односно да биде она што е.

Но, на некои врски сепак им доаѓа крајот. Збогувањата не се лесни и секогаш носат поголеми промени и пресвртни точки во животот. Тој дел, исто така, припаѓа на доменот на гледање на реалноста, да бидеме подготвени да видиме кога нешто завршило и кога е време да продолжиме понатаму. Сепак, многу луѓе не се подготвени да ги видат фактите. Има многу причини, но една која може да се слушне релативно често, кога станува збор за подолги партнерства, е дека е инвестирано толку многу, што е бесмислено да се прекине. Останувањето во врската поради инвестицијата се вика „ синдром на слот машина“.

Тоа е како кога човек кој има проблем со коцкањето, инвестира поголема сума пари и, наместо да застане бидејќи очигледно губи, продолжува да игра понатаму со надеж дека ќе го врати она што го вложил. Ова, генерално, води кон уште поголема загуба, а во врските — до губење време.

Останувањето во истечен однос води само кон незадоволство

Ако сè е веќе испробано и ако партнерството веќе не нуди ништо ново, ниту пак некој напредува, не им го облагородува животот, подобро е да се заврши, отколку да се остане во таква неизвесност.

Никој не сака таква врска за себе, па се поставува прашањето зошто тогаш партнерите остануваат заедно. Ако погледнете малку подлабоко, причината може да бидат разни стравови. На пример, човек се плаши дека ќе остане сам, се плаши од промени и од нови почетоци, дека не е доволно способен да води независен живот, има ниска самодоверба, загрижен е за неговата финансиска состојба и дека нема да може да се издржува итн. Значи, подобро е да инвестирате во нешто што не функционира, отколку да се впуштите во животна неизвесност. Колку и да е лошо, се избира зона на удобност, наспроти непредвидливоста што може да ја донесе животот со донесување одлука за прекин на врската.

Нашите меѓучовечки односи ни покажуваат што има во нас самите

Ако направиме чекор кон себе, всушност правиме чекор кон животот, подготвени сме да се соочиме со нашата вистина и да водиме поавтентичен живот. Затоа, искрено запрашајте се дали навистина сакате да бидете во таква врска до крајот на животот. Замислете се себеси за 5-10 години, без промени… Вашиот живот е ист како што е сега. Како се чувствувате додека го замислувате тоа?

Ако знаете дека сте пробале сè и дека, суштински, е крај, колку и да изгледа тешко, прифатете ја реалноста без изговори. Ако ви е потребно, побарајте психолошка помош, зајакнете се, надминете ги вашите стравови и разгледајте ги можностите. Да се ​​остане во врска која нема визија, во која и двата поединци не напредуваат, е исто како, на пример, упорно да наводнувате растение што се исушило. Нема смисла во тоа.

При изборот на партнери немаме исти критериуми во 20-тите, 30-тите, 40-тите години од нашиот живот

Понекогаш се случува партнерите да се надраснат едни со други или да не напредуваат заедно. Или, одредени некомпатибилности беа негирани долго време и се веруваше дека не се случија промени.

Ние луѓето имаме различни нови почетоци во текот на нашиот живот. Тие понекогаш изгледаат застрашувачки, но само со добар начин на живот можеме да ги откриеме нашите сили, капацитети и придобивките што ги носи животот.

error: Content is protected !!