Причини зошто читањето на децата треба да биде нивната нова секојдневна активност

Слични

Сподели

Причини зошто читањето на децата треба да биде нивната нова секојдневна активност.

Читањето е активност која е неопходна за секојдневието, комуникацијата и справувањето во светот и затоа ја учиме уште од мали нозе.

Но, покрај секојдневното справување, читањето дава и фантастични можности за откривање нови светови и излегување од познатото секојдневие! Има бројни придобивки од читањето, па затоа треба да го практикувате секојдневно. Многу е важно да ги научите овие предности на вашето дете и да му обезбедите најдобар можен раст.

Подолу можете да дознаете точно кои се придобивките од читањето и зошто читањето на вашите деца треба да биде нова секојдневна активност во која ќе уживате заедно !

1. Читањето може да ја зголеми интелигенцијата на вашето дете

Интелигенцијата се развива до седумнаесеттата година, па затоа е многу важно на вашето дете да му ја пружите сета можна развојна поддршка. Особено во клучните периоди читањето најмногу ќе ви помогне во таа намера! Живееме во дигитална ера, во која сите, дури и децата, сме секојдневно изложени на електронски уреди.

Фантастично решение за создавање позитивни асоцијации за вашето дете од најраните денови со електронски уреди е да им читате приказни на вашите деца од нив. Можете да читате детски книги онлајн од таблети или компјутери, а следниот пат кога ќе помислите на некој од овие гаџети, вашето малечко нема да си замислува игри – туку омилена бајка!

Експерти за когнитивен развој од Велика Британија спровеле истражување во период од десет години, со помош на идентични двојки близнаци. На еден од близнаците му помагале да развие навики за читање десет години , додека на другиот не.

По периодот на адолесценција, близнакот со читачки навики постигнал подобри резултати на тестовите за интелигенција, за разлика од неговиот братучед.

Вербално-јазичната интелигенција е тесно поврзана со читањето

Не само зголемување на општиот коефициент на интелигенција, туку и читањето значително ќе придонесе за развој на таканаречената вербално-јазична интелигенција. Развивањето на оваа специфична интелигенција ќе му помогне на вашето дете да артикулира, да се расправа и да зборува подобро, а потенцијално ќе ја подобри меморијата и ќе го олесни учењето нов јазик значително!

Најдобар метод за развивање на навиката за читање на вашето дете е да му читате секој ден. Се обидувате да му читате од најраните денови, барем пред спиење, а детето ќе ја усвои навиката да чита, имитирајќи ве!

Обидете се слободното време да го посветите на книги наместо на телевизија, избирајќи дела од домашната литература, руски класици или некое друго читање што ви се допаѓа. Со секојдневното читање, создавате средина за вашето дете што ја поттикнува оваа навика како позитивна, а на вашето дете му давате најсоодветен можен поттик за правилен раст и развој.

2. Читањето придонесува за подобар и полесен сон!

Не само развојот на интелигенцијата, туку и читањето придонесува за развој на имагинацијата и емпатијата . Читајќи приказна пред спиење, вашето малечко ќе се поистоветува со неговите ликови, а со вашите мали предлози подобро ќе ги разбере и ќе сочувствува со нив! После тоа, тој може да заспие, инспириран да продолжи со своите мисли во светот на соништата!

Прекрасниот свет на бајките ќе понуди прекрасни описи и ќе ги создаде најубавите слики во реалноста и надвор, внатре во умот на вашето малечко. Секојдневното читање пред спиење не само што брзо ќе го заспие вашето бебе и ќе му ги даде најубавите соништа, туку и ќе ви помогне!

Оптоварени со работа и обврски, возрасните често имаат проблем со несоница и соништа, а оваа активност позитивно ќе влијае на вашиот сон, бидејќи ќе го пренасочи вашиот фокус од проблемот на нешто позитивно како бајка со среќен крај, што понекогаш е убаво за паметење.позрела возраст!

3. Оваа активност ќе го зајакне вашиот однос со детето

Читањето на вашето дете секој ден ќе ви даде можност да поминувате квалитетно време со вашето дете секој ден, не само знаејќи дека правите квалитетна работа за него, туку и за вашата врска !

Читањето е прекрасна можност да го запознаете вашето малечко и да ги дознаете неговите моментални погледи на светот. Можеби ви се чини дека анализата на карактерот е премногу сложено очекување од вашето дете, но ќе бидете изненадени од моќта на детето на набљудување!

Прашајте го вашето дете што мисли за главниот јунак на приказната и што мисли, зошто главниот негативец во приказната прави се што прави! На овој начин ќе имате можност да му ја објасните својата позиција и заедно ќе дојдете до најверојатното објаснување!

На овој начин, заедно со вашето малечко, ќе создадете нови теории и анализи за љубовта, луѓето и пријателството и ќе ја зајакнете вашата врска, љубов и почит на друго ниво!

Се надеваме дека нашиот текст ве инспирираше денес да земете книга или таблет во ваши раце и да се впуштите во авантурата на секојдневното читање со вашето дете!

Патем, се надеваме дека успеавме да ви покажеме на колку нивоа читањето е корисно и добро за вас и вашето дете и не се сомневаме дека со текот на времето ќе откриете уште многу придобивки што ги носи оваа активност!

error: Content is protected !!