Секој што сака кремасти колачи нема да се спротивстави на принцес крофни. Многу млади домаќинки претпочитаат да купуваат готови „принцес“ во слаткарница, бидејќи не можат да направат крцкаво тесто.
Трикот е дека тестото за нив треба да се стави во веќе добро загреана рерна и да не се отвора вратата на рерната додека не се испечат крофните – така тие ќе бидат воздушни одвнатре и крцкави однадвор.
Иако во денешно време е популарно да се прават вакви крофни со пудинг од ванила, нашите баби филот го правеа од млеко, жолчки од јајце, шеќер, брашно и ванилин шеќер, што на овој колач му дава посебна арома.
Состојки на тесто:
-250мл вода
-100мл масло
-150гр брашно
-1 прашок за пециво
-4 јајца
Фил:
-литар млеко
-4 жолчки
-5 лажици шеќер
-2 кесички ванилин шеќер
-5 лажици брашно
-150гр путер
Подготовка:
Прво направете го филот, бидејќи ќе треба подолго да се излади.
Изматете ги жолчките со шеќер и брашно, а потоа истурете во чаша ладно млеко. Оставете го остатокот од млекото да зоврие, истурете крем од жолчка и варете додека не се згусне. Оставете да се излади, а потоа додадете путер и ванилин шеќер, и мешајте со миксер додека кремот не стане мазен.
Додека филот се лади, направете тесто за крофни.
Истурете вода и масло во шерпата, па ставете да се готви. Кога ќе зоврие, тргнете го од оган и додадете го брашното измешано со прашок за пециво. Вратете се на плочата за готвење и мешајте брзо додека масата не се згусне и не започне да се одделува од работ на шерпата.
Во изладеното тесто додавајте едно по едно јајце со постојано мешање. Крофните формирајте ги со шприц или лажица, па наредете ги на плех обложен со хартија за печење.
Печете ги крофните во рерна загреана на 200 степени, а кога ќе бидат подготвени оставете ги да се оладат.
Исечете ги оладените крофни, наполнете со крем и по желба посипете со шеќер во прав.
Пријатно!