ОБИЧНИ ЛУЃЕ:

Шампионот Емил Цветанов – ни ја најавува наjголемата XCO MTB UCI 1 велосипедска трка во Македонија

Низ годините во Куманово преку основоположникот на велосипедизмот Емил...

Просторот и времето како решение – Пауза од „сè“ е првиот чекор кон здравјето, силата, убавината

Ние често мислиме дека имаме премалку, но претежно има премногу во нашите животи. Дека сето тоа е премногу, почнува да го уништува здравјето, да го загрози здравјето, да донесе болест.

Премногу храна, премногу вежбање, премногу сон, премногу телевизија, премногу алкохол, премногу бонбони, премногу токсини, премногу облека, премногу автомобили, премногу грижи, премногу сомнеж, премногу страв, исто така многу луѓе, премногу знаење, премногу информации, премногу желба, премногу мисли, премногу вируси, премногу бактерии, премногу паразити, премногу чевли.

Внесуваме премногу од сè, а варењето и нашиот мозок не можат да варат и процесираат толку различни, постојано доаѓаат информации , па на крајот, со фактот дека внесуваме премногу од сè, телото вари помалку (дигестивен систем) и процеси помалку (мозок) на крајот помалку излачуван (варење), помалку заборавен (мозок). И погледнете го маѓепсаниот круг, на крајот од сето тоа има уште повеќе – празни црева, замастен црн дроб, запушени крвни садови … вишок токсични мисли, грижи, стравови, сомнежи.

„Премногу“ е почеток на патот кон болеста, односно првиот чекор кон болеста.

Само кога ќе ја достигнеме граничната точка „Премногу“ (што е индивидуално за секого), се јавува нарушување „Премалку“. Значи, почнуваме да ги снемуваме аминокиселините, витамини, минерали, loveубов, внимание, почит, лојалност

Многу често не станува збор за недостатоци, туку за фактот дека тие не можат да пробијат премногу или „премногу“ предизвикува воспалителни реакции кои целосно ги менуваат биохемиските милји и условите на „поминување“ низ клеточните мембрани (или аурата) и доаѓањето до каде тие треба да одат. Но, без да ја знаеме вистинската причина за недостаток, ние честопати ја надоместуваме вистинската работа во погрешно време, во погрешна количина.

Поради сето горенаведено, од храна до мисла, телото во одреден момент не добива доволно витамини, минерали, аминокиселини, љубов, внимание, лојалност, а телото ослабува.

Ова се манифестира со многу широка слика на симптомите и многу чест замор. Исто така, проценката ослабува затоа што мозокот нема доволно гликоза, кислород, хранливи материи, а резултатот е премногу емоции, донесувајќи помалку квалитетни одлуки за во иднина. Проблемот е во премногу лош. Доброто не може да навлезе низ него, ниту може да се прими, апсорбира во телото и умот, додека нема место.

Па ајде да направиме простор, ајде да направиме простор

Во физиката, времето е простор, а просторот е време, затоа што правиме детоксикација и вежбање, на телото му даваме и на едните и на другите. Пауза од сè е првиот чекор кон здравјето, силата, убавината. Ако имаме премногу од сè, не можеме да знаеме што ни треба. Тогаш лесно ги губиме битките во животот и само кога ќе изгубиме нешто или некого, сфаќаме за што навистина се грижиме и што навистина ни треба.

Затоа правиме сезонски детоксикации на умот и телото, телото и умот, само телото или само умот, на начин што дава простор (и време).

Дониран простор, време, работа за нас.

Даваме простор за чистење на телото, даваме време да се храниме. Мора да започнеме да забележуваме што е „Премногу“ во нашите животи и колку „Премногу“ ни штети, на кои полиња и што можеме да очекуваме во иднина ако продолжиме да го правиме тоа.

Можеби имате само премногу светлина во вашите очи, од компјутери, мобилни телефони … Ако има премногу светлина, не им даваме на нашите очи можност да дадеме сигнал каде се нашите сопствени граници, колку светлина треба навистина да видиме оптимално без замор,.

Поставете граници во рамките на она што сте. Чувствувајте се со кого и со што резонирате и не двоумете се да ги дефинирате своите граници. Здравите граници се самопочитување.

Самопочитта е центарот, фокусот, темелот на здравјето. Дава желба и волја, дава внатрешна сила, јасно ги зајакнува надворешните граници кон луѓето и ситуациите и на тој начин нè дефинира во границите на нашата сопствена енергија и конституција, а тоа се границите на „нашето, индивидуално“ здравје.

Тие граници се твојот живот.

Самопочитта ги дефинира овие граници, а времето и просторот се еден од начините на кои ја зајакнуваме, одржуваме, цениме самопочитта како важен дел од нашите животи.

Ова е холистичка медицина. Нежно води кон здравје. Таа гледа сè што влијае на здравјето. За подлабоко разбирање и промена, потребна е индивидуална анализа, дефиниција и јасна препорака.

Latest

10 години ALLWeb – во ново руво и нови искуства на дигиталната сцена

Изминативе години покажаа дека технологијата и дигитализацијата се сојузници...

АРНОЛД ШВАРЦЕНЕГЕР: УПОРНИОТ АВСТРИСКИ МУСКУЛЕСТ ЧОВЕК КОЈ СТАНА СИНОНИМ ЗА АМЕРИКАНСКИОТ СОН

Сите го знаеме како Терминаторот, гувернерот на Калифорнија и...

Newsletter

spot_img

Don't miss

10 години ALLWeb – во ново руво и нови искуства на дигиталната сцена

Изминативе години покажаа дека технологијата и дигитализацијата се сојузници...

АРНОЛД ШВАРЦЕНЕГЕР: УПОРНИОТ АВСТРИСКИ МУСКУЛЕСТ ЧОВЕК КОЈ СТАНА СИНОНИМ ЗА АМЕРИКАНСКИОТ СОН

Сите го знаеме како Терминаторот, гувернерот на Калифорнија и...

Уметничкиот центар ПОЛИФОНИЈА со несекојдневна програма во рамки на Скопско Лето.

21ви Јули со почеток во 21 часот "Македонски шлагери, стари...
spot_imgspot_img

10 години ALLWeb – во ново руво и нови искуства на дигиталната сцена

Изминативе години покажаа дека технологијата и дигитализацијата се сојузници кои го олеснуваат животот и особено работата. Бизнис трансофмацијата се забрза, предизвикувајќи големи промени во...

АРНОЛД ШВАРЦЕНЕГЕР: УПОРНИОТ АВСТРИСКИ МУСКУЛЕСТ ЧОВЕК КОЈ СТАНА СИНОНИМ ЗА АМЕРИКАНСКИОТ СОН

Сите го знаеме како Терминаторот, гувернерот на Калифорнија и седумкратниот освојувач на најголемата титула во бодибилдинг, Мистер Олимпија. Сепак, дали знаевте дека Арнолд Шварценегер стана...

ИСКРЕНО СО: Симона Николова – за дискриминацијата, менталитетот и патот до успехот за кој сонува и го остварува

FLIP: Како си?! Симона Н.: Здраво пред сè. Јас сум одлично, благодарам. Чест ми е и задоволство што повторно одговарам на ваши прашања. Не ѝ...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

error: Content is protected !!