ОБИЧНИ ЛУЃЕ:

Шампионот Емил Цветанов – ни ја најавува наjголемата XCO MTB UCI 1 велосипедска трка во Македонија

Низ годините во Куманово преку основоположникот на велосипедизмот Емил...

Психолошки зрелите луѓе се често осамени – 15 знаци на зрела личност според Абрахам Маслоу

Психолошки зрелите луѓе се често осамени – 15 знаци на зрела личност според Абрахам Маслоу.

Психолошката зрелост е важна компонента во проценката на состојбата на вашата сопствена психа. Зрелоста придонесува за откривање на сите способности и таленти на една личност, помага да напредува и духовно и материјално.

Оваа листа ќе биде многу корисна за оние кои сакаат квалитетна храна за умот и го поддржуваат нивниот интелектуален раст на секој можен начин. Абрахам Маслоу веруваше дека поединците кои поседуваат квалитети што ќе ги наведеме подолу, сочинуваат само 1% од популацијата и дека тие претставуваат модел за квалитетот на една личност, дека се психички здрави и дека максимално ја изразуваат суштината на луѓето.

Да видиме како изгледа зрела личност според Абрахам Маслоу.

1. Имаат поадекватна перцепција за реалноста, без влијание на реалните потреби, стереотипи, предрасуди, интерес за непознатото.

2. Тие се прифаќаат себеси и другите какви што се. Тие го отфрлаат вештачкото и искривено однесување од други луѓе.

3. Тие поседуваат спонтаност на манифестации, едноставност и природност. Усогласеност со воспоставените ритуали, традиции и церемонии, но третирање на нив со соодветна смисла за хумор. Ова не е автоматски, туку свесен конформизам на ниво на надворешно однесување.

4. Тие се ориентирани кон деловно работење.

Таквите луѓе обично не се зафатени со себе, туку со својата животна задача. Тие обично ги поврзуваат своите активности со универзалните вредности и имаат тенденција да ги гледаат од перспектива на вечноста, а не од сегашниот момент. Затоа, сите тие се донекаде филозофи.

5. Тие имаат став од одвојување во однос на многу настани.

Ова им помага да ги издржат релативно мирно проблемите и да бидат помалку подложни на надворешни влијанија. Честопати се осамени.

6. Имаат автономија и независност во однос на животната средина и стабилност под влијание на фрустрирачки фактори.

7. Имаат свежа перцепција и секогаш наоѓаат нешто ново дури и во познатите работи.

8. Чувство на заедништво со човештвото како целина.

9. Овие луѓе се подготвени да учат од другите луѓе.

10. Тие се многу свесни за доброто и злото.

Тие се фокусирани на своите цели и средствата што ќе им помогнат да ги постигнат.

11. Тие имаат тесен круг на луѓе со кои имаат длабока врска.

Овие луѓе не покажуваат знаци на непријателство кон никого.

12. Тие имаат филозофска смисла за хумор.

ие имаат генерално смешен однос кон животот и кон себе, но исто така никогаш не сметаат за смешни нечии неволји.

13. Нивната креативност не зависи од она што го прават, и се рефлектира во сите нивни постапки.

14. Тие имаат критички став кон културата на која и припаѓаат.

Тие го избираат добро и го отфрлаат лошото. Тие се чувствуваат повеќе како претставници на човештвото во целина отколку на една култура.

Latest

10 години ALLWeb – во ново руво и нови искуства на дигиталната сцена

Изминативе години покажаа дека технологијата и дигитализацијата се сојузници...

АРНОЛД ШВАРЦЕНЕГЕР: УПОРНИОТ АВСТРИСКИ МУСКУЛЕСТ ЧОВЕК КОЈ СТАНА СИНОНИМ ЗА АМЕРИКАНСКИОТ СОН

Сите го знаеме како Терминаторот, гувернерот на Калифорнија и...

Newsletter

spot_img

Don't miss

10 години ALLWeb – во ново руво и нови искуства на дигиталната сцена

Изминативе години покажаа дека технологијата и дигитализацијата се сојузници...

АРНОЛД ШВАРЦЕНЕГЕР: УПОРНИОТ АВСТРИСКИ МУСКУЛЕСТ ЧОВЕК КОЈ СТАНА СИНОНИМ ЗА АМЕРИКАНСКИОТ СОН

Сите го знаеме како Терминаторот, гувернерот на Калифорнија и...

Уметничкиот центар ПОЛИФОНИЈА со несекојдневна програма во рамки на Скопско Лето.

21ви Јули со почеток во 21 часот "Македонски шлагери, стари...
spot_imgspot_img

10 години ALLWeb – во ново руво и нови искуства на дигиталната сцена

Изминативе години покажаа дека технологијата и дигитализацијата се сојузници кои го олеснуваат животот и особено работата. Бизнис трансофмацијата се забрза, предизвикувајќи големи промени во...

АРНОЛД ШВАРЦЕНЕГЕР: УПОРНИОТ АВСТРИСКИ МУСКУЛЕСТ ЧОВЕК КОЈ СТАНА СИНОНИМ ЗА АМЕРИКАНСКИОТ СОН

Сите го знаеме како Терминаторот, гувернерот на Калифорнија и седумкратниот освојувач на најголемата титула во бодибилдинг, Мистер Олимпија. Сепак, дали знаевте дека Арнолд Шварценегер стана...

ИСКРЕНО СО: Симона Николова – за дискриминацијата, менталитетот и патот до успехот за кој сонува и го остварува

FLIP: Како си?! Симона Н.: Здраво пред сè. Јас сум одлично, благодарам. Чест ми е и задоволство што повторно одговарам на ваши прашања. Не ѝ...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

error: Content is protected !!