Пудинг од капини: Вкус што не се заборава!
Кремаст, сочен пудинг – десерт што секогаш ќе го правите …
Состојки
- 500 мл полномасно млеко
- 1 стапче ванила
- 5 жолчки
- 150 гр шеќер
- 1 желатин
- 250 мл слатка павлака
Прелив:
- 200 гр капини
- 50 мл вода
- 80 гр шеќер
Како да го подготвите?
Ставете млеко и стапче ванила да се готват. Изматете ги жолчките и шеќерот додека не се пени, а потоа истурете го зовриеното млеко од кое сте ја извадиле ванилата. Гответе на пареа со постојано мешање. Кога кремот ќе се згусне, извадете го и оставете го да се излади. Измешајте го отечениот и исцеден желатин во млакиот крем и оставете го да се олади со повремено мешање. Измешајте ја изматената слатка павлака во добро ладениот крем и пренесете ја смесата во влажен калап. Оставете го во фрижидер да се смести добро. За преливот, зовријте вода и шеќер во тенок сируп, па спуштете ги капините и варете неколку минути. Пренесете го кремот во чинија и прелијте го со разладените капини.
Уживајте!