Пудинг од капини: Вкус што не се заборава!

Слични

Сочна торта со круша, неодолива за празниците (РЕЦЕПТ)

Сочна торта со круша, неодолива за празниците (РЕЦЕПТ). Правете торти...

5 совети на готвачи со Мишелин ѕвезда за новогодишната вечера

5 совети на готвачи со Мишелин ѕвезда за новогодишната...

Лиснато тесто со јаболка и цимет

Лиснато тесто со јаболка и цимет. Можете ли да ги...

Колач со ѓумбир и глазура од крем сирење

Колач со ѓумбир и глазура од крем сирење. Речиси и...

Пилешко и зеленчук во бои на виножитото

Пилешко и зеленчук во бои на виножитото. Иако малкумина од...

Сподели

Пудинг од капини: Вкус што не се заборава!

Кремаст, сочен пудинг – десерт што секогаш ќе го правите …

Состојки

  • 500 мл полномасно млеко
  • 1 стапче ванила
  • 5 жолчки
  • 150 гр шеќер
  • 1 желатин
  • 250 мл слатка павлака

Прелив:

  • 200 гр капини
  • 50 мл вода
  • 80 гр шеќер

Како да го подготвите?

Ставете млеко и стапче ванила да се готват. Изматете ги жолчките и шеќерот додека не се пени, а потоа истурете го зовриеното млеко од кое сте ја извадиле ванилата. Гответе на пареа со постојано мешање. Кога кремот ќе се згусне, извадете го и оставете го да се излади. Измешајте го отечениот и исцеден желатин во млакиот крем и оставете го да се олади со повремено мешање. Измешајте ја изматената слатка павлака во добро ладениот крем и пренесете ја смесата во влажен калап. Оставете го во фрижидер да се смести добро. За преливот, зовријте вода и шеќер во тенок сируп, па спуштете ги капините и варете неколку минути. Пренесете го кремот во чинија и прелијте го со разладените капини.

Уживајте!

error: Content is protected !!