Пет Реченици Кои Никако Несмеете Да Ги Кажете После Добиен Комплимент

Слични

6 совети како да станете утрински тип (дури и во зима)

6 совети како да станете утрински тип (дури и...

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова година

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова...

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе?

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе? Како...

5 причини за емоционални испади

5 причини за емоционални испади. Повеќето луѓе, вклучувајќи ја и...

Сподели

Ако случајно сте премногу скромни и ви е тешко да примите комплимент, овие пет реченици обидете се да ги избегнете следниот пат кога некој ќе каже убав збор за вас.

1. Навистина? Мислам дека што пати реков „како“ за време на презентацијата.

Кога барате дополнителен комплимент, испраќате порака дека не сте сигурни во вашата работа. Верувајте дека заслужувате пофалби и не споменувајте веднаш каква било негативност за себе, како што е одредена грешка или пропуст. Секогаш реагирајте подеднакво на комплимент. Насмевнете се и кажете „благодарам“.

2. Ма, тоа не е точно.

Кога некој ве потсетува колку сте одлични, тоа е како пријателски подарок, тешко е да се одбие. Ако не знаете како да реагирате или да го минимизирате комплиментот, тогаш на другата личност и испраќате порака дека не ја почитувате нивната проценка и мислењето што тие ви ги дадоа. Со негирање на комплимент, како да велите „не сте во право“ наместо „благодарам“.

Комплимент е потсетник за нешто што добро го направивте и треба да го добиете со насмевка на лицето.

3. Само го следев рецептот.

Иако повеќе сакате да преминете на друга тема на разговор веднаш, бидете свесни за вашите квалитети. Комплимент е потсетник за нешто што добро го направивте и треба да научите да го примате со насмевка на лицето.

Ако пофалбите се на сметка на готвењето, вие сигурно поминавте време проучувајќи го рецептот и подготвувајќи се да готвите убаво јадење. Земете ги заслугите за тоа и не го деградирајте својот труд.

4. Моите деца не се однесуваат ни приближно убаво како вашите.

Одолеете на нагонот веднаш да внесете убав збор во непријатни ситуации. Можеби звучи неискрено. Реагирајте на комплиментот природно и не давајте го автоматски за да го одвлечете вниманието.

5. (некохерентен говор)

Ако на вечера некој ви даде комплимент дека лесно стапувате во ново пријателство затоа што сте многу комуникативни и симпатични, а вие само продолжувате да блескате, тоа може да алудира на фактот дека не го заслужувате тој комплимент. Не кажувајте многу други зборови во тој момент, туку едноставно заблагодарете им се на комплиментот.

error: Content is protected !!