Рецепт кој ги зајакнува растенијата од коренот и им овозможува цветање

Слични

6 совети како да станете утрински тип (дури и во зима)

6 совети како да станете утрински тип (дури и...

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова година

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова...

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе?

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе? Како...

5 причини за емоционални испади

5 причини за емоционални испади. Повеќето луѓе, вклучувајќи ја и...

Сподели

Рецепт кој ги зајакнува растенијата од коренот и им овозможува цветање.

Освен што влијае на подобрувањето на развојот и растот на растението, има и позитивно влијание врз квалитетот на почвата.

Ако вашите цвеќиња растат бавно, не цветаат и пожолтуваат, испробајте го трикот на искусни градинари кои со помош на квасец им даваат на растенијата нов сјај.

Клучот е во додатоците што се поевтини, поприродни, а резултатите се веднаш видливи.

Растенијата бараат малку повеќе внимание и состојки во текот на пролетта и летото. Дали знаевте дека скапите и вештачки ѓубрива од аптеката можат да го заменат оплодувањето на цвеќето со квасец.

Промени во растенијата

Недостатокот на хранливи материи во подлогата се рефлектира во промените на самите растенија.Ако растението расте бавно, нема да цвета, има промени на лисјата, коренот слабо се развива и слично, тоа се показатели дека нешто не му недостасува и има потреба од подобра грижа.

Начинот да ги поправите работите е да ги храниме од време на време. Кога станува збор за цвеќето, обично се дава течно ѓубриво, природно или вештачко. Ние можеме сами да направиме природно ѓубриво. Обавезно пробајте ѓубриво со квасец, бидејќи искуствата се многу позитивни.

Зошто да се хранат растенијата со квасец?

Секој сака да има здрави и убави растенија, и токму тоа го постигнува квасецот. Добиваме побрз раст, подобро цветање, поубави лисја и посилни корени. Квасецот содржи состојки кои имаат добар ефект врз растот и развојот на растенијата – витамини од комплексот Б, фитохормони и ауксин. Замислете како расте тестото кога ќе месиме леб – слично, растенијата растат кога ќе им се даде квасец.

Како да направите раствор од квасец

Раствор од квасец за цвеќе и други растенија се прави со додавање на 1 лажичка шеќер и 1 литар вода на 10 гр квасец.

Во зависност од тоа колку раствор ви треба за наводнување на растенијата, пропорционално ќе направите доволно количество. Измешајте ги состојките и оставете да стои неколку часа, а потоа промешајте повторно и наводнете ги растенијата. Совет е решението да биде секогаш свежо.

Хранењето цвеќиња со квасец се прави од 10 до 15 дена. Во текот на летото, може да се наводни со ова решение еднаш неделно. Состојките на квасец го подобруваат квалитетот на почвата, што одговара на растенијата. Растенијата стануваат посилни, а додатокот на квасец може да се користи и за домашни растенија и за градинарски растенија.

error: Content is protected !!