Рецепт за домашен кечап : Најпопуларниот сос во светот каков што не сте пробале досега

Слични

Пире од спанаќ

Пире од спанаќ. За да го подготвите овој рецепт потребно...

7 идеи за појадок, за 7 дена во неделата!

7 идеи за појадок, за 7 дена во неделата! Појадокот...

Салата од печен компир

Салата од печен компир. За да ја подготвите оваa вкуснa...

За совршен ајвар, потребна ви е ОВАА тајна состојка

За совршен ајвар, потребна ви е ОВАА тајна состојка. Благодарение...

Сподели

Рецепт за домашен кечап : Најпопуларниот сос во светот каков што не сте пробале досега.

Време е за подготовка на зимницата, а една од неопходните тегли на листата на многу домаќинки е домашниот кечап.

Септември е времето кога започнува големата подготовка на зимницата, а покрај кисели краставички, џемови и ајвар, најпопуларниот сос на светот – кечап – е се почест гостин на полиците во оставата.

Овој додаток на јадењата стана незаменлив дел од зимата, а рецептот што ви го носиме е ненадминлив за правење кечап дома.

Според историјата, овој сос, без кој е невозможно да се замисли пица или помфрит денес, беше откриен од британски истражувачи во Сингапур пред 300 години , но – верувале или не – тој рецепт не содржи домати.

Кечап каков што го знаеме и чија главна состојка е доматот се прави од 1820 година.

Состојки:

  • 4 кг домати
  • 1/2 кг кромид
  • 3 чешниња лук
  • 4 црвени пиперки
  • 100 мл масло
  • 1 лажичка мелен бибер
  • 1 лажица сол
  • 150 гр шеќер
  • 1/2 лажички цимет
  • 1 лажичка сушен мелен босилек
  • 1 лажичка мелено оригано
  • 125 мл јаболков оцет

Подготовка:

Ситно исечкајте го кромидот и лукот и динстајте во масло и малку вода 20 минути, додавајќи вода. Излупете го доматот, исечете го на мали парчиња и додадете го кромидот. Печете ја пиперката во рерна, излупете ја, исчистете ја од семиња и исечкајте ја, па истурете ја во шерпата.

Додадете сол, шеќер, бибер и цимет. Гответе го кечапот 90 минути на тивок оган. Потоа изматете се испасирајте со мисер, потоа додадете јаболков оцет, мелено оригано и босилек.

Гответе го кечапот уште еден час и половина , и ако сакате да биде погуст тогаш два часа.

Измијте тегли или шишиња во кои ќе истурите кечап и стерилизирајте ги во рерна или микробранова печка. Наполнете ги и затворете.

Пастеризација :

Земете шерпа, ставете кујнска крпа на дното, потоа наредете тегли и шишиња. Додадете вода, варете на пониска температура, оставете да зоврие, а потоа продолжете со готвењето уште 15 минути. Оставете се да се излади и потоа исушете ги шишињата.

error: Content is protected !!