Рецепт зa Караѓорѓева шницла како од ресторан: Една неопходна состојка ја прави посебна!
Неизбежен специјалитет на сите ресторани на кои никој не може да им одолее.
Караѓорѓева шницла е еден од најпознатите српски рецепти создаден во педесеттите години, а интересно е што идејата за него се роди како последица на грешка при готвењето. Меѓутоа, ако таа грешка не се случеше, можеби ќе бевме лишени од овој специјалитет.
Творец на познатата Караѓорѓева шницла е готвачот на Тито, кулинарски професор Милован Мица Стојановиќ. Имено, шницлата настанал сосема случајно кога гостин во ресторанот го барал познатиот Киевски котлет за кој готвачот Миша Стојановиќ немал доволно состојки.
Сакајќи да го импресионира гостинот, тој користеше шницла и кајмак, што е неопходен српски специјалитет, и направи фантастично јадење што го украси во форма на орден на Караѓорѓева ѕвезда. Подоцна дознал дека гостинката всушност била Тамара Броз, снаата на Јосип Броз Тито.
Оваа полнета шницла, кој може да се направи од свинско, телешко или пилешко, е именуван по српскиот водач и водач на Првото српско востание – Караѓорѓе.
Стекот Караѓорѓева е српски бренд на кој луѓето од целиот свет не можат да му одолеат. Месо, крем и кремаст забен камен се совршена комбинација која воодушевува при првиот залак.
Состојки:
- 1кг свинско, телешко или пилешко месо
- 300гр кајмак
- 200гр кашкавал
- сол
- зачини по вкус
- масло за пржење
Состојки за похување:
- 6 лажици презла
- 6 лажици брашно
- сол,бибер
- 2 јајца
Тартар сос за прелив:
- 2 дл кисела павлака
- 2 дл мајонез
- 4 кисели краставчиња
- 2 чешниња бел лук
- лажичка магдонос
Подготовка:
Добро истенчете ги шницлите со чекан за месо, потоа солете ги ситно и додајте ги зачините по вкус. Оставете ги настрана за да омекне месото. Во меѓувреме, изрендајте го сирењето. Премачкајте го месото со крем и посипете со сирење. Завиткајте го, и повлечете ги аглите внатре, така што кремот и сирењето да не истекуваат за време на пржењето.
Изматете ги јајцата, и во две одделни чинии истурете ги презла и брашно. Превртете го ролатот прво во брашно, потоа во јајца, а потоа и во презла.
Повторете го процесот се додека имате месо и друга храна.
Истурете поголема количина масло во подлабока тава и кога маслото ќе се загрее, спуштете ги подготвените стекови. Пржете ги рамномерно, повремено и нежно вртејќи, додека не поруменат. Извадете ги од тавата и ставете ги на чинија обложена со хартиена крпа за да се исцеди вишокот масло.
Послужете ги шницлите со печен компир или варен зеленчук и сезонска салата, и прелијте ги со тартар сос.
За тартар сос, ситно исецкајте ги киселите краставички и ставете ги во сад, потоа додадете кисела павлака, мајонез, ситно сецкан лук и магдонос. Измешајте се заедно и послужете како прелив со шницла.
Пријатно!