Рецепт за крцкав, пржен модар патлиџан кој се топи во уста: Идеален како гарнир, но и главно јадење

Слични

Сочна торта со круша, неодолива за празниците (РЕЦЕПТ)

Сочна торта со круша, неодолива за празниците (РЕЦЕПТ). Правете торти...

5 совети на готвачи со Мишелин ѕвезда за новогодишната вечера

5 совети на готвачи со Мишелин ѕвезда за новогодишната...

Лиснато тесто со јаболка и цимет

Лиснато тесто со јаболка и цимет. Можете ли да ги...

Колач со ѓумбир и глазура од крем сирење

Колач со ѓумбир и глазура од крем сирење. Речиси и...

Пилешко и зеленчук во бои на виножитото

Пилешко и зеленчук во бои на виножитото. Иако малкумина од...

Сподели

Рецепт за крцкав, пржен модар патлиџан кој се топи во уста: Идеален како гарнир, но и главно јадење.

Модриот патлиџан има благ и неутрален вкус и е одлична замена за месото.

Синиот модар патлиџан е многу интересен и нежен зеленчук , чија употреба во кујната може да биде неограничена. Луѓето сакаат да го подготвуваат на милион различни начини: полнети, печени во рерна, пржени…

Модриот патлиџан има благ и неутрален вкус и е одлична замена за месо , затоа често се користи во пити, мусаки, веганска лазања.

Пржениот модар патлиџан е многу интересно јадење богато со вкус, па освен што е одличен прилог, може да биде и целосен оброк.

Состојки:

  • 1кг модар патлиџан
  • 4 јајца
  • 250кг брашно
  • 1 лажичка сол
  • 500мл масло
  • босилек за декорација
  • 50гр сирење за декорација
  • 1 лажичка сос од домати
  • бибер по желба

Подготовка:

Исечете го модар патлиџан во прстени со дебелина од 1 см, солете го секој круг и оставете го да стои и оставете ја водата да тече. Исплакнете го модриот патлиџан за да ја отстраните горчината, а потоа исушете го со крпа.

Измијте ги јајцата и солта, и истурете го брашното над другиот сад.

Истурете го маслото во тавата и оставете го да се загрее на тивок оган.

Прво ставете ги прстените на модар патлиџан во брашно, па натопете ги во јајцата, а потоа ставете ги во тавата да се пржат додека не поруменат.

Пржената модар патлиџан ставете го на голема чинија, а потоа украсете ја со сос од домати и посипете со босилек и сирење.

Послужете топло со сос од павлака и сезонска салата.

error: Content is protected !!