Рецепт за крцкав, пржен модар патлиџан кој се топи во уста: Идеален како гарнир, но и главно јадење.
Модриот патлиџан има благ и неутрален вкус и е одлична замена за месото.
Синиот модар патлиџан е многу интересен и нежен зеленчук , чија употреба во кујната може да биде неограничена. Луѓето сакаат да го подготвуваат на милион различни начини: полнети, печени во рерна, пржени…
Модриот патлиџан има благ и неутрален вкус и е одлична замена за месо , затоа често се користи во пити, мусаки, веганска лазања.
Пржениот модар патлиџан е многу интересно јадење богато со вкус, па освен што е одличен прилог, може да биде и целосен оброк.
Состојки:
- 1кг модар патлиџан
- 4 јајца
- 250кг брашно
- 1 лажичка сол
- 500мл масло
- босилек за декорација
- 50гр сирење за декорација
- 1 лажичка сос од домати
- бибер по желба
Подготовка:
Исечете го модар патлиџан во прстени со дебелина од 1 см, солете го секој круг и оставете го да стои и оставете ја водата да тече. Исплакнете го модриот патлиџан за да ја отстраните горчината, а потоа исушете го со крпа.
Измијте ги јајцата и солта, и истурете го брашното над другиот сад.
Истурете го маслото во тавата и оставете го да се загрее на тивок оган.
Прво ставете ги прстените на модар патлиџан во брашно, па натопете ги во јајцата, а потоа ставете ги во тавата да се пржат додека не поруменат.
Пржената модар патлиџан ставете го на голема чинија, а потоа украсете ја со сос од домати и посипете со босилек и сирење.
Послужете топло со сос од павлака и сезонска салата.