Рецепт за нaјвкусната пита со боровинки

Слични

Сочна торта со круша, неодолива за празниците (РЕЦЕПТ)

Сочна торта со круша, неодолива за празниците (РЕЦЕПТ). Правете торти...

5 совети на готвачи со Мишелин ѕвезда за новогодишната вечера

5 совети на готвачи со Мишелин ѕвезда за новогодишната...

Лиснато тесто со јаболка и цимет

Лиснато тесто со јаболка и цимет. Можете ли да ги...

Колач со ѓумбир и глазура од крем сирење

Колач со ѓумбир и глазура од крем сирење. Речиси и...

Пилешко и зеленчук во бои на виножитото

Пилешко и зеленчук во бои на виножитото. Иако малкумина од...

Сподели

Рецепт за нaјвкусната пита со боровинки

Крцкаво тесто и малку кисел и освежителен вкус на боровинки се комбинација во оваа пита. Можете да си играте со декорацијата, па така горната кора може да биде тркалезна, ронлива или дури и без неа. Решивме да го исечеме тестото на ленти и да го украсиме попречно.

pita

 

Состојки за тесто:

  • 200 гр остро брашно,
  • 200 гр мазно брашно,
  • 70 гр шеќер,
  • 1/2 лажичка сол,
  • 250 гр исечен ладен путер,
  • 50 мл ладна вода,
  • 30 мл вотка,
  • 1 јајце (за премачкување) и
  • 1 лажица слатка павлака (за премачкување).

Состојки за фил:

  • 700 гр боровинки,
  • 1 лажица кора од лимон,
  • 3 лажици сок од лимон,
  • 40 гр пченкарен скроб и
  • 50 гр шеќер.

Подготовка на тестото

1. Измешајте ги сувите состојки.

Во поголем сад измешајте ги брашното, шеќерот и солта. Додадете исечкан ладен путер и со раце втријте го во брашното додека не добиете смеса од ронлива текстура.

2. Измешајте ги влажните состојки.

Во помал сад измешајте ги водата и водката и постепено додајте ги во смесата со брашно. Треба да добиете цврсто тесто, а доколку се уште се рони додадете уште малку вода и соединете ги состојките.

3. Замесете тесто.

Тестото префрлете го на подлога и замесете неколку пати за да стане компактно. Израмнете во диск дебел 1 cm, пресечете на половина и секое парче завиткајте го посебно во пластична фолија. Префрлете го во замрзнувач 30 минути.

4. Извадете го од фрижидер.

Извадете еден од дисковите од фрижидер и оставете неколку минути на собна температура за да не пукне тестото при тркалање.

5. Се тркалаат

Расукајте го тестото во круг со дебелина од околу половина инч, внимавајќи да биде малку поголемо од самиот плех.

6. Подгответе лист за печење

Лесно намачкајте кружен калап за пита со дијаметар од 25 cm и со сукало префрлете го валаното тесто во него.

7. Обликувајте го тестото

Со раце обликувајте го тестото и работ кон плехот и исечете го вишокот. Ставете го во замрзнувач додека го подготвувате филот.

8. Измешајте јајце и слатката павлака

Во помал сад измешајте ги јајцето и слатката павлака и ставете ги во фрижидер.

Подготовка на фил

9. Измешајте ги состојките.

Во поголем сад измешајте ги боровинките, сокот и кората од лимон, шеќерот и пченкарниот скроб.

10. Ставете го во фрижидер.

Ставете го филот врз тестото, израмнете го горниот дел и вратете го повторно во фрижидер.

11. Остатокот од тестото исечете го на ленти.

Другиот дел од тестото развлечете го во круг на околу половина сантиметар и исечете го на ленти.

12. Украсете.

Извадете ја питата од фрижидер, па наредете ги лентите тесто попречно, во два слоја или по желба. Исечете го вишокот тесто и добро притиснете ги рабовите.

13. Загрејте ја рерната.

Загрејте ја рерната на 200 степени.

14. Премачкајте.

Премачкајте со подготвената смеса со јајца.

15. Печете.

Ставете ја во рерна 20 минути, а потоа намалете ја температурата на 175 степени и печете уште 50 минути. Питата треба да биде златна боја.

16. Послужете

Оставете да се излади, исечете и послужете.

Уживајте!

error: Content is protected !!