Рецепт за омилената пита на Михајло Пупин за која го дал последниот динар

Слични

Сочна торта со круша, неодолива за празниците (РЕЦЕПТ)

Сочна торта со круша, неодолива за празниците (РЕЦЕПТ). Правете торти...

5 совети на готвачи со Мишелин ѕвезда за новогодишната вечера

5 совети на готвачи со Мишелин ѕвезда за новогодишната...

Лиснато тесто со јаболка и цимет

Лиснато тесто со јаболка и цимет. Можете ли да ги...

Колач со ѓумбир и глазура од крем сирење

Колач со ѓумбир и глазура од крем сирење. Речиси и...

Пилешко и зеленчук во бои на виножитото

Пилешко и зеленчук во бои на виножитото. Иако малкумина од...

Сподели

Ви претставуваме рецепт за пита, за кој се смета дека му е омилен на нашиот познат научник Михајло Пупин.

Имено, во дваесетина години, Пупин одлучи да го продолжи своето образование во Прага, а после тоа, поради финансиски проблеми, реши да се пресели во Америка. Тој беше „без пари“, а последните пет центи наводно ги потрошил во џебот на пита со сливи.

Еве како Пупин го опиша случајот во неговата автобиографија „Од пасиште до научник“:

– Кога слетав пред четириесет и осум години во замокот Гарден, имав само пет центи во џебот. И да донесев петстотини долари наместо пет центи, мојата судбина во нова земја, за мене сосема непозната, немаше да биде поинаква.

Млад имигрант, како што бев тогаш, и тој не започнува ништо сè додека не ги потроши сите пари што ги зеде со себе. Донесов пет центи и веднаш ги потрошив на едно парче пита со сливи, што всушност беше наречено пита. Во него имаше помалку сливи, и повеќе јами!

И ако донесов петстотини долари, ќе ми требаше само малку повеќе време да ги потрошам, веројатно на слични работи, и борбата за опстанок што ме чекаше ќе остане иста.

Подоцна, во Војводина започна подготовката на оваа исклучителна пита со неговото име, чиј рецепт го подготви познатиот српски готвач Ненад Гладиќ.

Состојки:

  • 500гр брашно
  • 125гр маргарин
  • 250гр шеќер
  • 2 јајца
  • 2дл млеко
  • прашок за пециво
  • лажичка сода бикарбона

Фил:

  • 700гр сливи
  • 200гр цреши
  • 250гр шеќер
  • 100гр бадеми
  • половина лажичка ванилин шеќер

Подготовка:

Излупете слива и извадете ги семките, посипете ги сливите со цимет.

Во сад измешајте ги брашното и маргаринот додека не добиете лабава текстура.

Додадете 250 гр шеќер, прашок за пециво и сода бикарбона во мешавината на маргарин и брашно, измешајте добро, а потоа додадете мека, едно јајце и друга жолчка. Месете додека не добиете соединета смеса што се одвојува од тавата. Доколку е потребно, додадете повеќе брашно.

Поделете го тестото на два дела, расукајте ја првата „кора“ со сукало, покријте го дното на плехот за печење, кој претходно бил добро намастен или обложен со хартија за печење.

Наредете го овошјето на таа кора. Овошјето посипете го со грубо мелените бадеми и остатокот од шеќерот. Покријте со друга кора направена од остатокот од тестото.

Пријатно!

error: Content is protected !!