Покрај тоа што е богат со хранливи материи, лебот со суво грозје, парчиња чоколадо и ореви е здрав и ја обезбедува потребната енергијата во зима.
Состојки:
-250гр бело брашно
-250гр ‘ржано брашно
-1 лажица овес
-1 лажица суво грозје
-2 лажици какао во прав
-50 грама црно чоколадо
-грст ореви
-лажичка сол
-лажица шеќер
-пакет свеж квасец
-вода
Подготовка:
Измешајте го квасецот со вода, шеќер и малку брашно, а потоа додадете го остатокот од брашното, какао во прав, овесните снегулки, суво грозје, половина сецкани ореви, коцки чоколадо и доволно вода за да добиете густа компактна смеса.
Направете ја смесата добро и оставете го тестото да нарасне. Потоа измешајте го лесно, спуштете го во намастен и набрашнет плех за печење и оставете го да стои уште 15 минути на собна температура. Наредете ги јатките од орев на површината на лебот и испечете го лебот на 200 степени.
Овој леб оди одлично со џем, путер и / или мед, а со чаша топло млеко е добар избор за појадок или вечера.