Рецепт За Вкусен Леб Со Суво Грозје, Ореви И Парчиња Чоколадо

Слични

Сочна торта со круша, неодолива за празниците (РЕЦЕПТ)

Сочна торта со круша, неодолива за празниците (РЕЦЕПТ). Правете торти...

5 совети на готвачи со Мишелин ѕвезда за новогодишната вечера

5 совети на готвачи со Мишелин ѕвезда за новогодишната...

Лиснато тесто со јаболка и цимет

Лиснато тесто со јаболка и цимет. Можете ли да ги...

Колач со ѓумбир и глазура од крем сирење

Колач со ѓумбир и глазура од крем сирење. Речиси и...

Пилешко и зеленчук во бои на виножитото

Пилешко и зеленчук во бои на виножитото. Иако малкумина од...

Сподели

Покрај тоа што е богат со хранливи материи, лебот со суво грозје, парчиња чоколадо и ореви е здрав и ја обезбедува потребната енергијата во зима.

Состојки:

-250гр бело брашно
-250гр ‘ржано брашно
-1 лажица овес
-1 лажица суво грозје
-2 лажици какао во прав
-50 грама црно чоколадо
-грст ореви
-лажичка сол
-лажица шеќер
-пакет свеж квасец
-вода

Подготовка:

Измешајте го квасецот со вода, шеќер и малку брашно, а потоа додадете го остатокот од брашното, какао во прав, овесните снегулки, суво грозје, половина сецкани ореви, коцки чоколадо и доволно вода за да добиете густа компактна смеса.

Направете ја смесата добро и оставете го тестото да нарасне. Потоа измешајте го лесно, спуштете го во намастен и набрашнет плех за печење и оставете го да стои уште 15 минути на собна температура. Наредете ги јатките од орев на површината на лебот и испечете го лебот на 200 степени.

Овој леб оди одлично со џем, путер и / или мед, а со чаша топло млеко е добар избор за појадок или вечера.

error: Content is protected !!