Родителите прашуваат: Дали бебињата сонуваат додека спијат ?

Слични

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се жали?

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се...

Како и кога бебето почнува да го препознава своето име?

Како и кога бебето почнува да го препознава своето...

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето куче

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето...

Сподели

Родителите прашуваат: Дали бебињата сонуваат додека спијат ?

Кога ќе заспијат, се превртуваат и брборат, секој родител се прашува во еден момент – дали моето бебе сонува нешто?

И додека го гледате вашето малечко спиење, сигурно се прашувате дали тоа сонува нешто во тој момент. Дали неговото движење и метеж во сонот всушност значи дека сонува?

Дали сонуваат бебињата?

Дури и експертите, всушност, не можат да бидат сигурни дали бебе сонува додека спие.

Што се однесува до возрасните, познат е фактот дека сонуваме за време на РЕМ фазата на спиење. Патем, кај децата, РЕМ фазата трае двапати подолго отколку кај возрасните. Од таа причина, некои лекари претпоставуваат дека е можно мозокот на бебето да работи, а тие да сонуваат.

Сепак, постојат невролози кои се сомневаат дека бебето не може да сонува. Тие веруваат дека мозокот на децата е сè уште недоволно развиен за да создаде апстрактни мисли и слики. Во нив, РЕМ фазата има поинаква функција – да го стимулира когнитивниот развој.

Дефинитивно соништата би изгледале многу поразлично отколку овде.

За што сонуваат бебињата?

Ако воопшто сонуваат, тогаш е многу тешко да се разбере што всушност се случува во соништата, бидејќи тие немаат развиен јазик, чист концепт за луѓето и работите што ги опкружуваат. Тие веројатно би се засновале на некое искуство од животот, чувство, како доење или едноставни слики, на лицето на мајката, на пример.

Психологот Дејвид Фолкс смета дека децата веројатно започнуваат да сонуваат само на возраст од девет години, бидејќи тогаш тие развиваат самосвест и подобра визуелизација на нештата. Кај помладите луѓе, статичките слики можат да бидат присутни за време на спиењето.

Дали бебињата имаат кошмари?

Шансите за тоа се многу мали, имајќи предвид дека бебињата сè уште немаат развиено чувство на страв.

Сепак, сите ние забележавме како бебето се разгорува, произведува звуци и го менува дишењето за време на спиењето. Експертите потенцираат дека нема причина да се грижите, бидејќи децата природно ги развиваат тие моторни вештини, а таквите движења ќе исчезнат со текот на времето.

error: Content is protected !!