ОБИЧНИ ЛУЃЕ:

Шампионот Емил Цветанов – ни ја најавува наjголемата XCO MTB UCI 1 велосипедска трка во Македонија

Низ годините во Куманово преку основоположникот на велосипедизмот Емил...

Родителски грешки што го уништуваат животот на детето!

Родителски грешки што го уништуваат животот на детето!

Родителската нарцисоидност е, за жал, многу почеста појава отколку што се сметаше претходно, што остава многу тешки ефекти врз психата на детето.

Најкреативна градинка, најдобро рангирано училиште, врвен педијатар, спортски клуб, курсеви за странски јазици за бебиња, училишта по математика за деца од предучилишна возраст, органска храна, приватни часови… Од родителска грижа се обидуваме да им обезбедиме на нашите деца што е можно повеќе, а сепак чувствуваме дека нема да биде доволно.

„Рецептите за успех“ што ни ги оставија претходните генерации не се применуваат во време што е драстично различно, а она што е ново што треба да го обезбедиме не е целосно јасно – новите модели честопати се контрадикторни, а пораките од „експертите“ ja збунуваат родителска несигурност.

Понекогаш, поради огромни грижи и искуство дека не можеме да ги контролираме неповолните животни околности, избираме потрага по успех и углед како решение и начин да обезбедиме безбедност, а таквото пребарување обично ги вклучува и нашите деца. На некој начин, ние создаваме лична „формула за успех“, која станува водич за нашите образовни напори. Целта може да биде која било: успех во училиште, спорт, исклучителен талент или убавина, но може да бидат и различни семејни вредности (апсолутна љубезност, искреност, итн.).

Идилична врска родител-дете или неисполнети родителски амбиции… Кога ова зјапање во идеалот е премногу силно, ние зборуваме за нарцисоидност на родителите. Неговата суштина е високи и ексклузивни очекувања и преокупација со идеалот кој, како филтер, го замаглува погледот на детето какво што е.

Премногу фокусирање на идеалот не спречува да прифатиме разочарувања и отстапувања – тогаш нема мала грешка, и паѓа директно во калта од облаците. Кога ќе го поделиме светот на 2 дела: совршен или безвреден (успех или неуспех, пет или кец на десетка, најдобар или последен) – тогаш нема средно решение, па според тоа и искуство со „обични“, но „доволно добри“ кои се всушност вредни за развој на децата.

Родителската нарцисоидност нè спречува, делумно или во целост, да го видиме она што не сакаме да го видиме, што честопати е многу очигледно за оние околу нас – неуспех во училиште, неприфатливо однесување, па дури и тешкотии во развојот. Од друга страна, овој стремеж кон „непогрешливост“ може да предизвика премногу претпазливост кај децата, поради што тие нема да се осмелат да преземат неопходни и неизбежни ризици во животот, токму поради стравот од грешка и неуспех.

Нарцисоидност на родителите – последици врз развојот на детето

Кога родителската нарцисоидност добива на интензитет, соодветните граници во нашиот однос со детето се разнишуваат и детето станува продолжение на нашата личност наместо да биде за себе. Кој е најголемиот ризик за односот со детето и неговиот развој е тоа што детето учи на таков начин што некои делови од неговата личност се непожелни и дека е подобро да ги сокрие. Примарното искуство на детето во оваа врска е дека не се гледа или прифаќа како што е.

Постои искуство на срам што ја формира позадината на сите искуства. Прекумерното фокусирање на успехот, создава атмосфера на постојана проценка, која се карактеризира со промена на восхит и презир, гордост и разочарување.

Дури и кога родителите не се „строги“, т.е. не казнувајте грубо или очигледно, децата стануваат пречувствителни на знаци на разочарување кај нивните родители, знаци кои честопати се невербални (изглед, израз на лицето).Парадоксална вистина е дека постојаната пофалба и аплауз произведува сличен ефект како постојаната критика – детето е секогаш свесно дека е оценето, дури и кога евалуацијата е позитивна.

Во тој случај, тој прераснува во навидум премногу самоуверена, дури и арогантна личност, но со чувство на постојана скриена загриженост дека е измамник, дека не го заслужува изразеното воодушевување. Збунувачката порака дека се ценети само поради улогата што ја играат за родителите, ги тера децата да се грижат дека ќе бидат отфрлени или понижени ако ги направат видливи нивните вистински чувства, особено агресивни или себични. Ова го поддржува развојот на “лажен” дел од личноста – маски, фасади, презентации на она што семејството научило да биде прифатливо и ценето.

Како да имате пореална и емпатична врска со децата?

Корисната родителска нарцисоидност, која се манифестира како гордост на достигнувањата на нашите деца и желба за успех во животот, е неразделен и неопходен дел од родителството, компонента на секоја врска родител-дете. Така, повеќето родители ги доживуваат своите деца преку комбинација на нарцисоидни потреби и вистинска емпатија.

Прашањето е, како и обично, на степенот и рамнотежата. Малку здрава нарцисоидност е неопходна и пожелна, но важно е да се препознае моментот кога родителската вознемиреност не повлекува да зачекориме добро во нарцисоистичката крајност. Тогаш е добро да се запрашаме: Дали детето доби внимание без оглед дали ги постигнува нашите родителски цели? Што навистина му треба на нашето дете? Кој е тој навистина, независен од нашите интереси?

За целосен психолошки развој, на децата не им треба постојано водство или совршенство, туку слобода и наше автентично присуство.

Latest

10 години ALLWeb – во ново руво и нови искуства на дигиталната сцена

Изминативе години покажаа дека технологијата и дигитализацијата се сојузници...

АРНОЛД ШВАРЦЕНЕГЕР: УПОРНИОТ АВСТРИСКИ МУСКУЛЕСТ ЧОВЕК КОЈ СТАНА СИНОНИМ ЗА АМЕРИКАНСКИОТ СОН

Сите го знаеме како Терминаторот, гувернерот на Калифорнија и...

Newsletter

spot_img

Don't miss

10 години ALLWeb – во ново руво и нови искуства на дигиталната сцена

Изминативе години покажаа дека технологијата и дигитализацијата се сојузници...

АРНОЛД ШВАРЦЕНЕГЕР: УПОРНИОТ АВСТРИСКИ МУСКУЛЕСТ ЧОВЕК КОЈ СТАНА СИНОНИМ ЗА АМЕРИКАНСКИОТ СОН

Сите го знаеме како Терминаторот, гувернерот на Калифорнија и...

Уметничкиот центар ПОЛИФОНИЈА со несекојдневна програма во рамки на Скопско Лето.

21ви Јули со почеток во 21 часот "Македонски шлагери, стари...
spot_imgspot_img

10 години ALLWeb – во ново руво и нови искуства на дигиталната сцена

Изминативе години покажаа дека технологијата и дигитализацијата се сојузници кои го олеснуваат животот и особено работата. Бизнис трансофмацијата се забрза, предизвикувајќи големи промени во...

АРНОЛД ШВАРЦЕНЕГЕР: УПОРНИОТ АВСТРИСКИ МУСКУЛЕСТ ЧОВЕК КОЈ СТАНА СИНОНИМ ЗА АМЕРИКАНСКИОТ СОН

Сите го знаеме како Терминаторот, гувернерот на Калифорнија и седумкратниот освојувач на најголемата титула во бодибилдинг, Мистер Олимпија. Сепак, дали знаевте дека Арнолд Шварценегер стана...

ИСКРЕНО СО: Симона Николова – за дискриминацијата, менталитетот и патот до успехот за кој сонува и го остварува

FLIP: Како си?! Симона Н.: Здраво пред сè. Јас сум одлично, благодарам. Чест ми е и задоволство што повторно одговарам на ваши прашања. Не ѝ...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

error: Content is protected !!