Ролат со јаболка: Најлесен рецепт за фина торта на која нема да можете да кажете не.
Каква би била есента без сочни колачи со додавање на јаболка? Ова вкусно овошје можете да го искористите и за да подготвите фино снежно ролатче.
Најдобро од се? Смесата за ролат се пече заедно со бисквитот што го олеснува целиот процес на подготовка. Добиената торта дава приближно 15 порции, од кои секоја изнесува околу 230 калории.
Состојки:
- 400 гр јаболка
- 200 гр шеќер
- 50 гр мелени бадеми
- 2 лажички бел вински оцет
- 2 лажички пченкарно брашно
- 1 лажичка екстракт од ванила
- цимет во прав и шеќер по желба за да се посипат јаболка
- бадеми во листчиња
- шеќер во прав
Подготовка:
1. Загрејте ја рерната на 200 степени Целзиусови.
2. Јаболката измијте ги, крупно изрендајте ги во сад и исцедете го вишокот вода.
3. Исцедените рендани јаболка рамномерно распоредете ги на плех . Посипете со мелен цимет и додадете шеќер по желба. Притиснете ги во плехот за печење.
4. Во чист сад изматете ги белките во тврдо тесто, постепено додавајќи 200 грама шеќер. Внимателно измешајте ги оцетот, пченкарното брашно, екстрактот од ванила и мелените бадеми.
5. Добиената смеса ставете ја над јаболката, измазнете ја со шпатула и посипете со парчиња бадеми. Се пече во загреана рерна на 200 степени целзиусови додека не порумени околу 10 до 12 минути.
6. Откако ќе се испече, на топол ролат се става хартијата за печење и врз неа се става решетката. Свртете го ролатот брзо, но внимателно на другата страна.
7. Додека јаболката се уште се топли , внимателно завиткајте ја тортата во ролна со помош на хартија и оставете ја да се излади. Пред послужување извадете ја хартијата и посипете со шеќерот во прав.
Уживајте!