Ролни Со Цимет * Без глутен

Слични

Сочна торта со круша, неодолива за празниците (РЕЦЕПТ)

Сочна торта со круша, неодолива за празниците (РЕЦЕПТ). Правете торти...

5 совети на готвачи со Мишелин ѕвезда за новогодишната вечера

5 совети на готвачи со Мишелин ѕвезда за новогодишната...

Лиснато тесто со јаболка и цимет

Лиснато тесто со јаболка и цимет. Можете ли да ги...

Колач со ѓумбир и глазура од крем сирење

Колач со ѓумбир и глазура од крем сирење. Речиси и...

Пилешко и зеленчук во бои на виножитото

Пилешко и зеленчук во бои на виножитото. Иако малкумина од...

Сподели

Ролни со цимет се многу меки, богати се на вкусот и се со одличен сладок прелив. Доколку сте љубител на цимет ќе уживате во овој сладок десерт. Изненадете се вие и вашите најмили со вкусниот рецепт кој нема да ве остави рамнодушни на оваа слатко искушение.

Тесто:

– 130мл топло млеко
– 21 гр свеж квасец (може да биде вреќа сув, но подобро е со свеж)
– 15g шеќер
– 500 гр брашно
– половина лажичка сол
– 1 прашок за пециво
– 170 гр јогурт
– 1 јајце

Фил:

– 100 гр стопен путер
– 120 гр кафеав шеќер (може да биде обичен)
– 2 лажички цимет
* Сите состојки за полнење само се мешаат.

ролни со цимет

Прелив:

– 120 гр крем сирење
– 120 гр шеќер во прав
– 50 гр омекнат путер
– 1 лажичка арома на ванила
* Сите состојки за преливот исто така се мешаат.

Подготовка:

1. Растопете го квасецот во топло млеко, додадете шеќер и оставете го да стои неколку минути.
2. Ставете ги сите други состојки во друг сад, додадете млеко и квасец и измешајте ги состојките.Тестото треба да биде мазно. Потоа покријте го садот и оставете го тестото да отстои 1 час на собна температура.
3. Кога ќе се одмори, развлечете го тестото на набрашнета површина во правоаголник со димензии приближно 45x35cm.
4. Со филот пополнете го целото тесто до рабовите.
5. Потоа превртете го тестото на подолгата страна и пресечете го на 12 еднакви делови.
6. Ставете ги исечените ролни во плех обложен со хартија за печење и оставете ги да отстојат уште 20 минути.
7. Потоа печете ги на 190 степени околу 25 минути. Ако имате опција во рерна да печете со горниот и долниот грејач, тогаш направете го тоа.
8. По печењето, изматете го преливот и богато распространете го на ролатите. Тие се најубави додека се млаки.

error: Content is protected !!