Ролници со готови кори – Вкусна закуска за целото семејство.
Одличен предлог за појадок или вечера. Ги јадевме слатко за вечера, бидејќи тие се малку поинакви од стандардните јадења што нормално ги подготвуваме. Тие се одлични за промена на нешто во секојдневниот живот, и можат да се послужат и како топло и како ладно предјадење.
Состојки:
- половина пакување кора од пита од 500 гр
- 1 чаша од 250 мл ориз
- 1 кромид, иста количина праз или млад кромид
- 100 мл масло
- пушена шунка исечена на парчиња, околу 150 – 200 гр (може да се стави и сушено месо)
- 100 гр какво било тврдо сирење
- 1 чешне лук
- со и бибер по вкус за ориз, но обрнете внимание ако одбраното месо е прилично солено
- 1 белка
Подготовка:
Измијте го оризот, а потоа додадете вода и оставете го да се готви 20 минути, а потоа тргнете го од оган и поклопете го уште 10 минути.
Загрејте го маслото, потоа додадете го исечканиот кромид и лук и пржете сè на се малку, кога ќе почне да пожолтува, истурете половина чаша вода и пржете сè додека не зоврие целата вода и кромидот започне повторно да се пржи.
Извадете го од оган.
Исцедете го оризот и измијте го да се излади.
Додадете кромид, масло и малку сол и бибер по вкус, исечкана шунка и рендано сирење.
Измешајте сè и комбинирајте.
Поставете ги корите една врз друга, некаде во пакувањата тие се веќе убави и распоредени, па пресечете ги на половина по должина и на половина попречно, за да добиете 4 еднакви делови (сечење на крст).
Земете по две кори и свртете ги да стојат како ромб и ставете полна лажица фил на врвот, а потоа префрлете го врвот на кората преку фил, а потоа префрлете ги краевите од левата и десната страна кон средината и превртете ги.
Четвртиот шпиц премачкајте го со белка од јајце за убаво да се залепи за ролатот.
Направете го истото со целиот фил и кора.
Ако имате вишок кора, секогаш можете да ја наполните со што било, другата половина од кората ја наполнив со стапчиња сирење и кулен, беше исто толку фантастично.
Загрејте го маслото во садот како што е, најмалку 1 см висок, а потоа спуштете го ролатот, печете една минута или две и свртете го.
Ролниците брзо се печат и лесно горат затоа што корите се тенки.
Послужете ги топли.
Уживајте!