Ротквица : Најздравата закуска, идеална за слабеење.
Иако во супермаркетите има ротквица цела година, сега е нејзината вистинска сезона. Заедно со неа, има многу здрави зеленчуци, млада зелена салата, спанаќ, млад кромид, глуварче. Кога овие пролетни плодови ќе се измешаат, добивате совршено здрави и хранливи јадења, идеални оброци за овој период од годината. Сочен, крцкав, лесно сварлив корен од ротквица е богат извор на витамин Ц, а исто така обезбедува многу калиум, фолати и диетални влакна.
Исто така, влијае на лачењето на слузта од респираторниот тракт, па затоа се препорачува за настинки, грип, кашлање и ги намалува главоболките. Сите оние кои се борат со килограмите, треба да внесат ротквица во исхраната затоа што нема многу калории, брзо го задоволува гладот и долго време одржува чувство на ситост.
Поради нејзината крцкавост, таа е идеална во сите ладни и топли салати , сендвичи, со тестенини, и е добра во комбинација со егзотични овошја. Ако ја измешате со сирење и салата, ќе добиете едноставна и вкусна комбинација, а со додавање на кромид и лук, сок од лимон, маслиново масло, сол и бибер, станува вистинска деликатес. Ако не ви се допаѓа нејзиниот вкус, треба да знаете дека е концентриран во црвената кора. Кога ќе ја излупите, лутината исчезнува, но и многу други добри супстанции што ги содржи.
Не ги фрлајте лисјата
Лисјата се јадат и се многу вкусни. Од свежи лисја можете да подготвите салати, вкусни супи и чорби, како што се оние од блитва или спанаќ. Кога купувате ротквици, лисјата треба да бидат кршливи и интензивно зелени во боја. Обрнете внимание и на големината, бидејќи тие големи ротквици можат да бидат стари, невкусни и шупливи. Проверете ја свежината со лесен притисок, па ако се меки, тие веројатно се веќе стари и не се толку хранливи.
Чувајте ги свежи
Најдобро е да користите што е можно повеќе свежи ротквици, но доколку ги чувате во фрижидер, задолжително отстранете ги нивните лисја и добро измијте ги плодовите под силен прилив на ладна вода. Потоа завиткајте ги во кујнска хартија и ставете ги во пластична кеса, но не затворајте ја целосно. На тој начин, ротквиците ќе останат свежи и крцкави до пет дена.