Руска компанија дизајнираше прототип на „Летечки“ воз

Слични

Како и колку често треба да ги чистите вашите слушалки?

Како и колку често треба да ги чистите вашите...

Најкорисните апликации што може да ги употребуваме

Најкорисните апликации што може да ги употребуваме. Добро, време е...

Редок Мерцедес што докажува дека АМГ отсекогаш бил пред своето време

Редок Мерцедес што докажува дека АМГ отсекогаш бил пред...

Онлине купување: Предностите и недостатоците

Пред да се случи пандемијата многу луѓе беа скептици...

Сподели

Институтот за термичка технологија во Москва, руски инженерски и научно-истражувачки институт, кој е дел од вселенската корпорација „Роскосмос“, дизајнираше воз со магнетна левитација (маглев) што може да работи во беспилотен режим, изјави главниот дизајнер Јури Соломонов за ТАСС.

Маглев е железнички транспортен систем заснован на два сета магнети: едниот сет да отскокнува и да го поместува возот од пругата, а другиот да го движи возвишениот воз напред, искористувајќи го недостатокот на триење.

Целта на проектот е да се создаде целосен модел за демонстрација на возови со целосна големина за да се потврдат и потврдат главните технички карактеристики на новите технолошки решенија поврзани со примената на технологијата маглев“, објасни Соломонов.

Проектот претставува обемна модернизација на монореилскиот (железнички со еден колосек) транспортен систем, создаден во раните 2000-ти. Возот патува по еден челичен сноп и може да работи во режим без екипаж или со минимална човечка контрола.

Тестирањето треба да започне во текот на третиот квартал од оваа година“, додаде Соломонов.

error: Content is protected !!