Салвадор и Гала Дали – Нешто како љубов

Слични

,,Жените и фотографијата” – Изложба која мора да ја посетите

Во чест на меѓународниот ден на жената, 8-ми Март,...

Најубавите цитати на влијателни жени низ историјата

Најубавите цитати на влијателни жени низ историјата. Сетете се на...

Сексот и градот доаѓа во декември! Погледнете ја најавата

Сексот и градот доаѓа во декември! Погледнете ја најавата HBO...

Автопортретот на Фрида Кало е продаден за 35 милиони долари

Автопортретот на Фрида Кало е продаден за 35 милиони...

Сподели

Жените отсекогаш биле инспирација за уметниците кога твореле. Заради нив се пишуваа најубавите и најтажните песни, се освојуваа кралства, се насликаа најубави платна и се играа најубави ноти. Што е тоа кај жената што ја буди желбата на мажот да создаде? Понекогаш жените многу ги инспирираат откако ќе го напуштат овој свет. Со мотивот „мртва мила“ во литературата, писатели како Бодлер, По, Петрарка и нашиот Бранко Миjковиќ, оставија неизбришлива трага на неодредено време.

Како што Петрарка ја инспирираше Лора, Данте Беатриче, Лаза Костиќ Ленка и Јесениј Исидора Данкан, така и Салвадор Дали инспирацијата за својата работа ја најде во својата муза и придружник на животот, Гала Дали. Како и повеќето жени кои инспирираат, Гала беше ексцентрична. Можеби, како мене, кога ќе навлезете малку подлабоко во нивниот живот што сега ќе ви го кажеме, ќе сфатите дека тоа беше сè, само не љубов.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @bitacora_journal

Дали не бил првиот уметник што таа го инспирираше

Пред да стане Гала Дали, таа беше Гала Елиар. Како девојче, таа ја напушти родната Русија на 19 години и замина во Швајцарија да се лекува од туберкулоза. И тогаш беше амбициозна и знаеше дека иако нема талент да создава, има талент да разбуди креативност. Во Швајцарија го запознава младиот француски поет Пол Илија, кој се  вљубува во неа на прв поглед. Само во времето кога и двајцата закрепнаа и патиштата им се разделија кога се вратија во своите домови, избувна Првата светска војна. Гала, очајна што иднината што ја посакува за себе почна да и  пишува стотици писма на својата сакана и и сугерира дека за време на војната, додека тој е на фронтот, таа да се пресели да живее со неговата мајка во Париз.

Се качила на возот со еден куфер и никогаш повеќе не погледнала назад и не го видела своето семејство.Емоциите беа за неа споредна работа и средство за постигнување. Таа ја роди ќерката Сесилија, во 1918 година, на која никогаш не и даде мајчинска љубов затоа што сметаше дека не треба да биде родител. Бракот со Пол беше сè друго освен конвенционално. Во нивната врска го доведоа и неговиот најдобар пријател, Макс Ернст, а тројцата имаа врска за која зборуваше целиот Париз. Пол беше претставник на првата генерација на француска надреалистичка поезија, на чии состаноци честопати присуствуваше и на кои Гала секогаш бараше да биде присутна, иако не гледаа поволно на присуството на жени.

Гала и Дали – инспирација на прв поглед

На еден од празниците со еден пријател во Шпанија, каде што Гала и Пол беа заедно со нивната ќерка, Гала се сретна со Салвадор Дали. Тој тогаш беше сиромашен, ексцентричен уметник чиј изглед не можеше секој да го разбере, но таа успеа веднаш. Таа брзо се разведе од Пол и целосно го покори и го посвети својот живот на Дали. Таа воведе рутина и дисциплина до неговото време, учествуваше во секој чекор од неговата уметност и се грижеше за него. Секој поглед на неговата работа и даваше визија за животот што отсекогаш го познаваше дека ја чекаше.

Таа беше подготвена за целосна сиромаштија што ја чекаше ако започне заеднички живот со Дали, но таа се согласи на тоа бидејќи знаеше што е тоа што можат да создадат заедно. Физичката љубов никогаш не била дел од нивната врска, па затоа Гала честопати ги свртувала мислите кон локалните морнари.Гала можеби е првата жена менаџер, бидејќи таа целосно се грижеше за неговиот имиџ во јавноста, сликите и нивната продажба. Само таа беше задолжена за парите и сериозно ја сфати работата. Сепак, дури кога парот замина во Америка во 1939 година, започна славата на Салвадор Дали.

Славни денови и смртта на Галина

Малкумина знаат дека логото за брендот Чупа Чупс го изработил тој, како и дека работел на филмовите од Волт Дизни и Алфред Хичкок. Гала продолжи да се грижи и за неговиот живот и за неговата уметност. Дури тогаш таа навистина започна да живее на сметка на неговата слава и се погрижи за сè – од сметки, преку пари до договори. Салвадор никогаш не знаеше како да се справи со реалниот живот и мина низ него само држејќи ја раката на Гала.

Кога се вратија во Шпанија, тие полека се оддалечуваа едни од други, бидејќи Гала сè повеќе сакаше да биде сама, додека Дали сакаше да ги искористи плодовите на својата слава и уживаше во обожавањето со кое му ја опсипуваше неговата родна земја. Тој и купува замок во Пубол, каде таа заминува засекогаш и му забранува да ја посетува освен ако не добие писмена покана. Тој почина таму во 1982 година, и после тоа, ниту животот ниту уметноста на Салвадор Дали не се никогаш исти.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Moon child (@sheisamoonchild)

error: Content is protected !!