Само ЕДНА земја има НАЈЧИСТИ плажи, еве каде e ГРЦИЈА на списокот

Слични

6 совети како да станете утрински тип (дури и во зима)

6 совети како да станете утрински тип (дури и...

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова година

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова...

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе?

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе? Како...

5 причини за емоционални испади

5 причини за емоционални испади. Повеќето луѓе, вклучувајќи ја и...

Сподели

Само ЕДНА земја има НАЈЧИСТИ плажи, еве каде e ГРЦИЈА на списокот.

Откако се спроведе тестирање на вода на 112 локации, една островска земја во Медитеранот постигна совршен резултат.

Европската агенција за животна средина неодамна го тестираше квалитетот на водата во 22.276 места за капење во 27-те земји на Европската унија. Албанија, Швајцарија и Велика Британија беа додадени на списокот.

Сите плажи на Кипар се чисти

Во извештајот, Кипар убедливо се најде на прво место, бидејќи има најчисти плажи. Оваа островска земја доби совршен рејтинг од 100%! Кипар заработи највисоки пофалби за исклучително квалитетна вода за капење. Всушност, од 112 плажи на Кипар, секоја доби највисок, „одличен“ рејтинг.

Тестовите беа спроведени помеѓу 1 мај и 31 октомври 2020 година.

Грција има почисти плажи од Шпанија.

Европските води за капење поминаа одлично затоа што 82,8% од рангираните добија највисок рејтинг.

Австрија е подобра од Хрватска.

Веднаш по Кипар следуваат Австрија со 97,7%, Грција со 97,1%, Малта со 96,6% и Хрватска со 96,1% од нејзините локации, кои се во категоријата врвен квалитет.

Идентификувани се области загадени.

– Добриот квалитет на европските води за капење е резултат на 40 години работа на спречување и намалување на загадувањето. Исто така, идентификувавме области во кои беше потребно да се преземат одредени мерки – рече Ханс Бронинки, директор на организацијата.

Туризмот на Кипар минатата година падна за 85%, во споредба со претходната сезона.

Од сите нив, лоша оценка добија 296 локации, што е 1,3% од тестираните места. Велика Британија, која беше во ЕУ за време на студијата, имаше само 17,2% од локациите во највисоката категорија, следена од Полска со само 22,1%.

error: Content is protected !!