Се отвора сезоната на Монт Еверест: Највисокиот врв на светот

Слични

6 совети како да станете утрински тип (дури и во зима)

6 совети како да станете утрински тип (дури и...

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова година

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова...

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе?

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе? Како...

5 причини за емоционални испади

5 причини за емоционални испади. Повеќето луѓе, вклучувајќи ја и...

Сподели

Се отвора сезоната на Монт Еверест: Највисокиот врв на светот од април повторно е достапен за авантуристи.

По едногодишна пауза, на планинарите ќе им биде дозволено да се вратат на Монт Еверест во април , но под строги услови.

Владини претставници неодамна објавија дека највисокиот врв на светот ќе биде повторно отворен.

Повеќе од 300 планинари од целиот свет, најверојатно, ќе се обидат да се искачат на 8.849 метри во текот на следниот месец. Како што објасни службеникот на туристичкиот оддел, Мира Ахарија, тоа е значителен број во споредба со 2019 година, кога на почетокот на сезоната беше забележано присуство на 381-от планинар.

– И сето ова е и покрај барањето за еднонеделен карантин и сертификат, со кој планинарот докажува дека е негативен за вирусот корона.

Непал има осум од 14-те највисоки планини во светот. Стотици планинари од целиот свет, кои се обидуваат да се искачат, носат приход на милиони долари на земјата, која се смета за сиромашна.

Непал го блокираше пристапот до планините во март 2020 година, кога беа преземени многу строги мерки во земјата поради пандемијата на коронарниот вирус. Неодамна, земјата започна кампања за вакцинирање на AstraZeneca со вакцини, кои Индија ги донираше на Непал во јануари. Сето тоа влијаеше на намалување на бројот на новозаразени.

Организаторите на овие експедиции наведуваат дека кинеската страна на Еверест, која минатата година беше затворена за странски планинари, ќе остане затворена и оваа сезона. Ова веројатно значи поголем број алпинисти од непалската страна.

Сепак, водачите на одредени експедиции сметаат дека не е многу одговорно во овој момент да се вратат на планината, имајќи предвид дека непалскиот систем е слабо развиен.

„Последното што сакаме да направиме е да им наштетиме на алпинистите или да создадеме ситуација кога некој од алпинистите ќе се разболи на планина, што би ги загрозило другите“, рече Адријан Балингер, еден од водачите на експедицијата, кој сепак ќе чека да замине .

error: Content is protected !!