Сè што треба да знаете за домашно овесно млеко.
Иако до пред 10 години не сме чуле за друго млеко освен за кравјо млеко, во последната деценија една од главните теми беа другите млечни алтернативи како што се млеко од соја, кокос, бадеми или ориз. Ним им се придружи и овесното млеко – модерно растително млеко што исполнуваше полици во супермаркетите и го заземаше своето место во кафулињата. Ова е всушност веганска алтернатива на млекото, кое се создава со мешање на вода и овес. Овој пијалок е, покрај тоа што има многу здрави својства, и многу вкусен, па веројатно со текот на времето ќе има поширока употреба. Подолу ви претставуваме што треба да знаете за млеко од овес, како и како можете да го направите.
View this post on Instagram
Зошто е здраво овесното млеко?
Овесот е житарица која има висок процент на калциум, а покрај неа содржи и минерали, јаглехидрати, протеини, масти, сол, скроб и шеќер. Калциумот влијае на квалитетот на нашите коски, како и на здравјето на забите и ноктите. Овесното млеко е прилично густо поради хранливите материи што ги содржи, вклучувајќи влакна и железо. Влакната (бета-глукан) го намалуваат холестеролот во крвта и го подобруваат варењето на храната.
Една студија спроведена на мажи кои имаат висок холестерол, докажа дека редовното конзумирање на овесно млеко може да помогне во намалувањето на истиот. Овесната каша е 100% цело зрно и е полна со витамини од групата Б. Поради сите природни протеини, јаглехидрати и шеќери кои се наоѓаат во овесното млеко, тоа ќе ви ја обезбеди енергијата што ви е потребна за да го започнете денот. Покрај тоа, ако сте нетолерантни на лактоза, ова е совршена алтернатива на кравјото млеко.
Ако сте некој кој се грижи за околината, тогаш овесното млеко е вистинското решение за вас. Шведска студија откри дека производството на овесни пијалоци има многу помалку штетно влијание врз нашата планета (ако ги земеме предвид производството, пакувањето и транспортот) отколку традиционалното млеко или соиното млеко.
View this post on Instagram
Како се прави овесно млеко?
За да направите овесно млеко, потребен ви е мешалка (секаков вид, но ви треба). Истурете ја овесната каша во една чаша (тоа е вашата мерка), а потоа ставете ја во сад што ќе го прелиете со две чаши вода. Оставете ги преку ноќ, потоа исцедете ги и измијте ги наутро. Ставете ги во мешалка и измешајте. Потоа, додадете 5 чаши (филтрирана) вода и добро измешајте. Во смесата додадете природен засладувач, мед или јаворов сируп; што сакате. Можете исто така да додадете една четвртина од стапче ванила, или неколку капки екстракт од ванила. Исцедете ја смесата што ја добивте преку цедалка, а потоа ставете го млекото во стаклено шише што ќе го чувате во фрижидер.