Седум (клучни) навики на парови со одличен сексуален живот

Слични

Сподели

Како можете да ја запалите страста во долгорочните врски и да го подобрите вашиот сексуален живот? Џонан Готман добро го знае ова. Познатиот американски психолог, терапевт и истражувач целата своја кариера ја посвети на анализа на љубовните врски, со акцент на бракот и разводот.

Готман беше разведен двапати и сега е во брак повеќе од 30 години со својата трета сопруга, психологот и соработник Џули Готман. Во интервју за „Психологија денес“, парот откри што всушност е потребно за да се има добар сексуален живот на долг рок.

Што ќе ја одржи живата романса и страст? Врз основа на резултатите од истражувањето спроведено на 70.000 парови во 24 земји, открив какви секојдневни навики имаат луѓето со одличен сексуален живот и ова се навистина едноставни работи, рече Готман.

1. Секој ден си кажуваат едни со други дека се сакаат и навистина мислат така.

2. Тие страсно се бакнуваат без причина.

3. Си даваат комплименти едни на други.

4. Излегуваат заедно на вечери.

5. Разменуваат нежности.

6. Покажуваат нежност во јавноста.

7. Тие зборуваат отворено за нивниот сексуален живот.

Џули Готман забележува дека треба да го игнорираме еден од најголемите митови за сексот. Луѓето сметаат дека сексот мора да изгледа совршено, Холивудски. Огномет мора да лета околу вас додека ѕвездите сјаат на небото. Тоа не е реално. Сексот едноставно мора да биде онаков каков што сакате, заклучува психологот.

error: Content is protected !!