Седум најсилни болки кои човек може да ги доживее!

Слични

Заборавете на немирните ноќи и вртењето додека спиете

Заборавете на немирните ноќи и вртењето додека спиете. Водич за...

Најмоќниот чистач за организмот

Најмоќниот чистач за организмот. Традиционален рецепт за напиток кој ќе...

Дали е корисно да се пие кефир ноќе?

Дали е корисно да се пие кефир ноќе? Вистина или...

4 знаци кои откриваат вишок сол во телото

4 знаци кои откриваат вишок сол во телото. Самата сол...

Туна или лосос: што е поздраво?

Туна или лосос: што е поздраво? Прашање на денот! Зошто е...

Сподели

Седум најсилни болки кои човек може да ги доживее!

Болката е предупредувачки сигнал, кој мозокот го испраќа кога нешто не е во ред со телото.

Сигурно сте се запрашале, барем од љубопитност, колкава болка може да доживее човекот во животот. Ви носиме „неславна“ листа на оние кои никогаш не би сакале да ги почувствувате на своја кожа!

Кога нешто боли, имаме тенденција да мислиме дека никој освен нас не почувствувал такво нешто и да ја трпиме најлошата можна болка .

Некои се способни да издржат стоматолошка процедура без анестезија , додека други се онесвестуваат при самата помисла да извадат заб. Така, толеранцијата на болка е индивидуална и варира од личност до личност.

Иако болката е субјективно чувство и луѓето имаат различна толеранција кон неа, експертите од британската национална здравствена служба направија листа на објективно најболни состојби , а меѓу нив се и овие седум видови болка што ќе го натера и најсилниот човек да се наведне и плаче.

Имено, болката која доаѓа од нервите , а не од ткивата, обично е најсериозен тип на болка, тврди професорот по анатомија Алан Басбум .

Запомнете само кога стоматологот ќе го допре вашиот забен нерв за време на процедурата… Особено е болно што овие болки доаѓаат во ненадејни бранови и се многу силни, па пациентите живеат во постојан страв од следниот напад.

Ви откриваме седум видови болка кои пациентите на скала од 1 до 10 ги оценувале со 15 .

1. Екстремни главоболки (кластер за мигрена)

Луѓето кои страдаат од силни главоболки навистина, навистина страдаат. Тие ги оценуваат како полоши од породилните болки без анестезија, полоши од прострелни рани или скршеници …

– Се сеќаваат на најлошите можни болки што ги доживеале, а потоа велат дека се уште полоши – вели неврологот Питер Годсбај. Околу 15 отсто од населението страда од мигрена , а само 0,1 отсто од екстремни главоболки .

2. Камен во бубрегот

Неопислива болка во и околу грбот, која се шири кон стомакот и препоните, гадење , повраќање и непријатен мирис на урина се составен дел на оваа состојба. За среќа, многу успешно се лекува со внес на течности и операција .

3. Тригеминална невралгија

Оваа состојба е опишана како најлошата болка во светот . Тоа влијае на нервот кој испраќа пораки од центрите во лицето до мозокот , поради што пациентите чувствуваат остра болка во целото лице. Болката е толку силна што пациентите секогаш со неверојатна прецизност се сеќаваат на моментот и местото кога првпат им се случило. Интензитетот на болката е огромен, дури и обидот да се утешите е тешко, бидејќи секој контакт ја засилува болката.

4. Повреда на ‘рбетниот мозок

Луѓето кои страдаат од оваа состојба можат да почувствуваат убоди од „фантомски екстремитети“, односно ампутирани или земени делови од телото. Имено, во таква состојба мозокот се чувствува како да има сè уште изваден екстремитет бидејќи мозокот не ја регистрира дефектот, туку само болката од местото каде што порано бил екстремитетот.

5. Изгореници

Изгорената кожа дава постојана болка која се влошува кога кожата е растегната, бидејќи нервите под неа се оштетени. Дополнително, пружањето помош во вид на чистење, или поточно секој допир, создава нова, неизмерна болка .

6. Напад на жолчката

Ненадејната болка која трае од еден до пет часа, а е придружена со повраќање и треска , се нарекува напад на жолчката . Симптомите се слични на оние на каменот во бубрегот, но каменот во жолчката е направен од холестерол, а не од калциум . Здравата исхрана и вежбањето ги намалуваат шансите за добивање на двете од овие состојби.

7. Породување

Секој има различно искуство со породувањето, но овој тип на болка обично се користи како мерна единица за сите други .

– Имав напад на жолчката, во агонија се тркалав по подот, а медицинската сестра ми кажа дека тоа е најлошата болка што ја почувствувала – пред породувањето – изјавила докторката Басбум.

Сепак, породувањето не е болест и болката поминува веднаш по раѓањето на бебето.

error: Content is protected !!