Секое женско пријателство е во КРИЗА после 30 години, а потоа се случува ЧУДО

Слични

6 совети како да станете утрински тип (дури и во зима)

6 совети како да станете утрински тип (дури и...

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова година

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова...

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе?

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе? Како...

5 причини за емоционални испади

5 причини за емоционални испади. Повеќето луѓе, вклучувајќи ја и...

Сподели

Секое женско пријателство е во КРИЗА после 30 години, а потоа се случува ЧУДО.

Нема вистинско стабилно женско пријателство, иако се чини дека е посилно од карпа – рекоа научниците од Универзитетот во Оксфорд.

Врз основа на студијата што ја спроведоа, заклучија дека порано или подоцна ќе пропадне. Веднаш штом дамите влегуваат во третата деценија, тие автоматски му даваат предност на човекот кој станува центар на светот, така што пријателката веќе го нема местото што го имаше.

Кој е прв во женскиот именик?

Работите се менуваат дури и во телефонскиот именик, бидејќи партнерот сега е „број еден“ контакт и тој ја презема улогата на најдобар пријател. Број два сепак е жена, но и тоа не е најдобриот пријател од детството, туку мајката.

Прво сопруг, па мајка, па ќерка, па пријател.

Со текот на времето, улогата на доминантна личност во животот и најблиската личност ја преземаат ќерките, кои, како што растат, во голема мера ја заменуваат улогата на првичниот најдобар пријател. Значи, пријателите се помалку важни тука. Но, експертите велат дека тоа не зависи од двата пола.

Машки пријателства

Жените и мажите се сосема различни кога станува збор за социјалните односи. Поубавиот пол ги разбира промените што животот неизбежно ги носи на рана возраст, тој се прилагодува на нив преку транзицијата помеѓу најдобриот пријател, преку партнерот и мајката кон децата.

Мажите тврдоглаво се држат до својот најдобар пријател од детството.

– Мажите тврдоглаво се држат до својот најдобар пријател уште од детството, што е можеби и поискрено, но во подоцнежните години тоа често носи празнина во односите со партнер или деца. Очигледно е дека жените инвестираат во социјален капитал на некој начин, затоа што имаат ограничено време, напор и емоции што ги вложуваат во поединци и во односите со нив .

Истражувањата исто така покажаа дека жените во зрелоста честопати се враќаат кај своите пријатели од својата младост и продолжуваат таму каде што застанаа пред многу децении.

error: Content is protected !!