Шарена пита со зеленчук : Лесна за жешките денови

Слични

Сочна торта со круша, неодолива за празниците (РЕЦЕПТ)

Сочна торта со круша, неодолива за празниците (РЕЦЕПТ). Правете торти...

5 совети на готвачи со Мишелин ѕвезда за новогодишната вечера

5 совети на готвачи со Мишелин ѕвезда за новогодишната...

Лиснато тесто со јаболка и цимет

Лиснато тесто со јаболка и цимет. Можете ли да ги...

Колач со ѓумбир и глазура од крем сирење

Колач со ѓумбир и глазура од крем сирење. Речиси и...

Пилешко и зеленчук во бои на виножитото

Пилешко и зеленчук во бои на виножитото. Иако малкумина од...

Сподели

Шарена пита со зеленчук : Лесна за жешките денови.

Го искористивме зеленчукот што моментално се наоѓа на пазарот и ни е достапен, го исецкавме и ја добивме оваа фина, хранлива шарена пита полна со витамини.

Состојки:

  • 1 праз – не многу голем
  • 1/2 црвена пиперка, а можеби и една обична жолта
  • 100 гр спанаќ, блитва или треска
  • 3 компири, околу 600 гр
  • 3 моркови

Тесто:

  • 4 јајца
  • 4 лажици масло
  • 4 лажици млеко
  • 4 лажици брашно
  • 1 прашок за пециво
  • 1 лажичка сол, бибер по вкус
  • Повеќе: 50 – 100 гр тврдо сирење – користевме гауда

Подготовка:

Исецкајте го празот во прстени, пиперката во коцки, а спанаќот исечкајте го.

Ставете сè во еден сад.

Изрендајте компири и моркови, а потоа измешајте сè.

Вклучете ја рерната на 180 степени.

Измешајте јајца со сол и масло. Додадете млеко, брашно, бибер и прашок за пециво и комбинирајте сè.

Протресете го зеленчукот во оваа смеса и добро измешајте.

Во голем плех ставете хартија за печење и протресете ја целата смеса.

Израмнете и печете 25 минути.

По 25 минути посипете со рендано сирење и ако сакате некое семе.

Печете уште 25 минути.

Оладете, за да не биде врело, потоа исечете го на коцки и послужете го.

Уживајте!

error: Content is protected !!