СИГМУНД ФРОЈД ТВРДИ: Маж е среќен со која било жена, но само додека не се заљуби во неа!

Слични

4 можни причини зошто вашиот сопруг ве допира исклучиво сексуално

4 можни причини зошто вашиот сопруг ве допира исклучиво...

5 трендови за состаноци кои доаѓаат во 2022 година

5 трендови за состаноци кои доаѓаат во 2022 година. Ви...

Терапија за парови – дали ви е потребна?

Терапија за парови - дали ви е потребна? Терапијата за...

Топ 5 пребарувања на Google за секс и врски

Топ 5 пребарувања на Google за секс и врски. Тоа...

Сподели

СИГМУНД ФРОЈД ТВРДИ: Маж е среќен со која било жена, но само додека не се заљуби во неа!

Познатиот психоаналитичар имаше контроверзни теории, но многу од нив најдоа основа во пракса.

Фројд е еден од најконтроверзните научници на 20 век. Неговиот придонес во психологијата е огромен и тој беше овековечен од две откритија: тој ја откри тајната на човечкиот сон и беше првиот што го најде универзалниот клуч за човечката потсвест.

Ова се некои од неговите тези :

– Големината на вашиот идентитет се одредува според големината на проблемот што може да ве извлече од такт.

– Мажот е среќен со која било жена се додека не се вљуби во неа.

– Пред да дијагностицирате депресија и ниска самодоверба, бидете сигурни дека не сте опкружени со идиоти.

– Сè што правите во кревет е сè убаво и апсолутно исправно. Важно е да го сакате и двајцата.

– Кучињата ги сакаат своите пријатели и гризат непријатели, спротивно на луѓето кои не се способни за чиста љубов и кои секогаш мешаат љубов со омраза.

– Единствената сексуална девијација може да се смета за отсуство на секс. Сè друго е прашање на вкус.

– Идеална, вечна, исчистена од омраза, љубов постои само помеѓу зависноста и дрогата.

– Неврозата е неможност да се толерира двосмисленост.

– Колку е мажот беспрекорен однадвор, толку повеќе демони има во него.

– Ние никогаш не сме поранливи отколку кога сакаме, и никогаш толку безнадежно несреќни кога ќе изгубиме љубов.

– Првиот знак на глупост е целосно отсуство на срам.

– Децата се целосно себични; силно ги чувствуваат своите потреби и неуморно се борат за да ги задоволат.

– Луѓето се морални отколку што мислат, и многу понеморални отколку што можат да замислат.

– Повеќето од она што е во нас е несфатливо, а она што е препознатливо е – реално.

– Секој нормален човек, всушност, е само делумно нормален.

– Ако сте му простиле на човекот сè, тогаш сте завршиле со него, засекогаш.

– Времето поминато со мачки никогаш не било изгубено.

– Човек може да се брани од секој човек, но останува беспомошен од пофалби.

– Ние повеќе се стремиме да избегнеме болка отколку да сретнеме радост.

– Во моментот кога човекот ќе почне да се сомнева во својот живот и својата вредност, тој се разболува.

error: Content is protected !!