Вознемирувачката Анимација На Која Кит е Принуден Да Избегнува Бродови Додека Се Храни

Слични

10 години ALLWeb – во ново руво и нови искуства на дигиталната сцена

Изминативе години покажаа дека технологијата и дигитализацијата се сојузници...

Запознајте ја културата: Најбизарните и најсмешните закони во светот

Запознајте ја културата: Најбизарните и најсмешните закони во светот. Запознајте...

Прв лет во историјата: ХЕЛИКОПТЕР слета на Црвената планета

Прв лет во историјата: ХЕЛИКОПТЕР слета на Црвената планета. Хеликоптер...

Зошто е потребно редовно да ги перете пижамите?

Зошто е потребно редовно да ги перете пижамите? Веројатно повеќето...

Сподели

Сините китови се загрозен вид и секој мртов кит е голема трагедија. Анимацијата објавена на Твитер покажува борба на кит принуден да избегнува големи бродови во заливот Корковадо.

Анимацијата е објавена во академското списание „Природа“ во рамките на студија која го проучува преклопувањето на патеките на бродовите и китовите во водите во близина на чилеанската Патагонија.

Сините китови, вклучително и оној прикажан во анимацијата, беа обележувани и следени три месеци. Китот е обележан со сина точка во анимацијата, додека другите точки претставуваат бродови. Податоците за мониторинг беа споредувани со моделите за сообраќај на бродови од чилеанската база на податоци.

Научниците тврдат дека нивните резултати укажуваат на потреба за повеќе мерки за заштита на китовите, кои вклучуваат закон за брзина на движење. Примарната цел е да се спречат бродовите да удираат китови кои пливаат во тие води, пишува The Verge.

Колку се навистина загрозени китовите, најдобро покажува подолу наведената анимација каде еден кит се бори да избегне бродови. Китовите се загрозени од голем број транспортни и рибарски пловни објекти кои се движат со голема брзина и можат да предизвикаат сериозни, а понекогаш и фатални повреди на китовите. Бројот на контакти на кит и брод е невозможно да се утврди бидејќи ваквите ситуации често не се пријавуваат.

Сините китови се загрозен вид и секој мртов кит е голема трагедија. За жал, повеќедеценискиот кит драстично го намали нивното население.

„Опоравувањето на популацијата на сини китови може да биде загрозено со загуба на само неколку лица годишно“, се вели во студијата.

error: Content is protected !!