Сите ние ја правиме оваа грешка кога правиме чај!
Познатиот и професионален дегустатор на храна, Мартин Исарк, ги откри сите грешки што ги прават луѓето при готвењето.
Познато е дека Британците се главните потрошувачи на чајот. Иако количината на млеко и шеќер варира од личност до личност, сите ние имаме ист метод кога го подготвуваме омилениот пијалок.
Чекаме да зоврие водата, а потоа ставаме вреќа чај во чашата. Според оваа, сите ние правиме погрешна работа, дури и најдобрите познавачи на чај.
Вода што врие не треба да се користи.
Експертот верува дека никогаш не треба да користиме врела вода за да направиме традиционален чај, бидејќи тоа ќе го изгуби вкусот. Тој наведува дека е потребно да се излади водата до 80 степени, врелата вода е само мит за правење на чајот.
– Премногу топла вода ќе ги убие саканите вкусови и нијанси на чајот – заклучи Мартин, кој смета дека треба да ја испробате неговата постапка.