Сочна торта од лешник и чоколадо подготвена без грам брашно

Слични

Сочна торта со круша, неодолива за празниците (РЕЦЕПТ)

Сочна торта со круша, неодолива за празниците (РЕЦЕПТ). Правете торти...

5 совети на готвачи со Мишелин ѕвезда за новогодишната вечера

5 совети на готвачи со Мишелин ѕвезда за новогодишната...

Лиснато тесто со јаболка и цимет

Лиснато тесто со јаболка и цимет. Можете ли да ги...

Колач со ѓумбир и глазура од крем сирење

Колач со ѓумбир и глазура од крем сирење. Речиси и...

Пилешко и зеленчук во бои на виножитото

Пилешко и зеленчук во бои на виножитото. Иако малкумина од...

Сподели

Сочна торта од лешник и чоколадо подготвена без грам брашно.

Оваа торта со лешник и чоколада без брашно и шеќер е идеална за почетници бидејќи е лесна за подготовка и што е најважно – секој што ќе го проба ќе остане без зборови.

Состојки за чоколадна торта:

  • 225 гр темно чоколадо
  • 6 јајца
  • прстофат сол
  • 125 гр путер
  • 400 гр пире од лешник
  • 2 лажици рум

Чоколаден прелив:

  • 100 грама темно чоколадо
  • 250 мл шлаг
  • неколку капки екстракт од ванила по желба

Подготовка:

1. Загрејте ја рерната на 180 степени.

2. Белките се одвојуваат од жолчките и во посебен сад со додавање малку сол се матат белките. Во друг сад измешајте ги жолчките, пирето од лешник и путерот.

3. Во смесата лесно додајте половина од белките, румот и растопената чоколада. Измешајте сè и додадете го остатокот од белките.

4. Тавата за торта се премачкува со малку путер и се посипува со лебни трошки или се обложува со хартија за печење и се истура смесата во калапот.

Оставете го колачот да се пече помеѓу 40 и 50 минути. По печењето оставете го да се излади.

Напомена: колачот мора да остане малку помек во средината. Ако користите трик со чепкалка за да бидете сигурни дека колачот е печен, погрижете се чепкалката да не излезе целосно чиста.

Подготовка на прелив:

1. Чоколадото се дроби и се топи на пареа. Посипете со слатката павлака, додадете неколку капки екстракт од ванила и измешајте додека не добиете цврста, кафена смеса.

2. Додека е уште топла смесата прелијте ја врз колачот.

Уживајте!

error: Content is protected !!