Сочна торта со круша, неодолива за празниците (РЕЦЕПТ)

Слични

5 совети на готвачи со Мишелин ѕвезда за новогодишната вечера

5 совети на готвачи со Мишелин ѕвезда за новогодишната...

Лиснато тесто со јаболка и цимет

Лиснато тесто со јаболка и цимет. Можете ли да ги...

Колач со ѓумбир и глазура од крем сирење

Колач со ѓумбир и глазура од крем сирење. Речиси и...

Пилешко и зеленчук во бои на виножитото

Пилешко и зеленчук во бои на виножитото. Иако малкумина од...

Колач со сладок компир и глазура од крем сирење

Колач со сладок компир и глазура од крем сирење. Иако...

Сподели

Сочна торта со круша, неодолива за празниците (РЕЦЕПТ).

Правете торти од сезонско овошје, а сега е време за круши.

Потребни состојки за кора:

250 гр брашно
100 гр мелени бадеми
1 јајце
80 гр шеќер
лажичка цимет во прав
лажица мед
рендана кора од половина лимон
150 гр путер

Потребни состојки за фил:

1 кг круши
2 супени лажици сок од лимон
лажица мед

Потребни состојки за шлаг:

3 белки
100 гр шеќер

Подготовка:

Измешајте брашно, бадеми, шеќер и цимет. Направете вдлабнатина на средината од смесата и во неа ставете јајце, мед, путер, сол и изренданата кора од лимон. Замесете хомогено тесто, завиткајте во фолија и ставете го во фрижидер да отстои околу час и половина. Излупете ја крушата и исечкајте ја на ситни коцки, а потоа измешајте ја со лимоновиот сок за да не потемни.

Распоредете го тестото на масата што претходно сте ја посипувале со брашно и ставете го во кружен калап, со обрач што се вади. Тестото избоцкајте го со вилушка, намачкајте парчиња круша и прелијте го со мед.

Се пече во загреана рерна на 220 степени околу 40 минути. Во меѓувреме со миксер изматете ги белките и шеќерот, врз печениот колач премачкајте го шлагот и кратко печете на истата температура да добие убава боја (околу пет минути), потоа исклучете ја рерната и оставете го колачот внатре уште пет. минути. Послужете го колачот само кога ќе се излади.

Уживајте!

error: Content is protected !!