Сочна торта со круша, неодолива за празниците (РЕЦЕПТ).
Правете торти од сезонско овошје, а сега е време за круши.
Потребни состојки за кора:
250 гр брашно
100 гр мелени бадеми
1 јајце
80 гр шеќер
лажичка цимет во прав
лажица мед
рендана кора од половина лимон
150 гр путер
Потребни состојки за фил:
1 кг круши
2 супени лажици сок од лимон
лажица мед
Потребни состојки за шлаг:
3 белки
100 гр шеќер
Подготовка:
Измешајте брашно, бадеми, шеќер и цимет. Направете вдлабнатина на средината од смесата и во неа ставете јајце, мед, путер, сол и изренданата кора од лимон. Замесете хомогено тесто, завиткајте во фолија и ставете го во фрижидер да отстои околу час и половина. Излупете ја крушата и исечкајте ја на ситни коцки, а потоа измешајте ја со лимоновиот сок за да не потемни.
Распоредете го тестото на масата што претходно сте ја посипувале со брашно и ставете го во кружен калап, со обрач што се вади. Тестото избоцкајте го со вилушка, намачкајте парчиња круша и прелијте го со мед.
Се пече во загреана рерна на 220 степени околу 40 минути. Во меѓувреме со миксер изматете ги белките и шеќерот, врз печениот колач премачкајте го шлагот и кратко печете на истата температура да добие убава боја (околу пет минути), потоа исклучете ја рерната и оставете го колачот внатре уште пет. минути. Послужете го колачот само кога ќе се излади.
Уживајте!