Солот го нарушува имунитетот! Еве колку е добро да ја солите храната дневно.
Пред да додадете сол на храната – размислете за штетните ефекти на овој зачин.
Д-р Сабрина Гајсбергер и нејзините соработници од Институтот за биомедицина (БИМСБ) објавија труд што покажува дека прекумерното солење на храната може да го ослаби имунитетот.
Во новата студија во Берлин, тимот го испита метаболизмот на имуните клетки кои биле изложени на високи концентрации на солот. Тие утврдија дека тоа влијае на имунитетот со нарушување на т.н. респираторниот ланец, предизвикувајќи клетките да произведуваат помалку аденозин трифосфат (ATP) универзално гориво што ги придвижува клетките, обезбедува енергија за мускулите и го регулира метаболизмот. Значи, ако високите нивоа на сол во телото предизвикуваат послабо производство на АТП, тоа може да влијае на созревањето на имуните клетки и нивната функција.
Со нарушува респираторниот ланец, влијае на имунитетот!
Ако, пак, ваков важен клеточен механизам е нарушен подолго време, тој може да има многу негативно влијание врз имунитетот во секоја смисла, почнувајќи од заштита од вируси и бактерии. Исто така, ризикот од развој на воспалителни болести на крвните садови и зглобовите, како и автоимуни заболувања е зголемен.
Затоа експертите уште еднаш препорачуваат дневниот внес на сол да се намали на помалку од шест грама . Тежината што се крие во преработената храна дефинитивно треба да биде вклучена во таа тежина.