Старински рецепт за домашно слатко од капина.
Постои еден стар основен рецепт за ова слатко, а сите други се само варијации. Се пренесува од генерација на генерација, па затоа е пробан од неколку генерации. Се разбира, можете да го промените овој рецепт по ваш вкус.
Слатко од капина – основен рецепт
Потребни состојки:
– 2 килограми капини
– 2,5 килограми шеќер
– 300 мл вода
Наједноставниот рецепт за џем од капина има само три состојки. Ви препорачуваме да купите една кутија капини на пазарот, обично тежи помеѓу два и половина килограми и два килограми. Кога ќе ги исчистите и измиете, тежината ќе се намали. Не мора строго да се придржувате кон овие мерки, но според еден стар рецепт, се смета дека слатките најдобро излегуваат кога се готват со два килограми капини.
Капините ставете ги во тенџере добро да се исцедат и измијте ги со повеќе вода. Обидете се да ги допрете капините што е можно помалку, бидејќи колку повеќе се во контакт со вашите раце, толку ќе бидат помеки. Овој десерт се подготвува брзо, пред се затоа што капините не треба да се излупат или исечат, само треба добро да се измијат.
Разликата помеѓу дивите и домашните капини е дека домашните капини се помеки и мора да се третираат поинаку за да не се распаднат во процесот на готвење. Затоа е неопходно да се готват малку пократко, само откако ќе се додаде шеќерот.
Значи, ставете шеќер и 300 милилитри вода во големо тенџере и варете го шеќерот додека не нарасне. Дури потоа додадете ги капините и наредете ги внимателно, секогаш внимавајте да не ги оштетите со вашите раце.
Гответе некое време околу 10 минути додека капините малку не омекнат, а потоа зголемете ја топлината. Ќе знаете дека никаде не сте згрешиле кога ќе видите дека пената не почнала да се појавува на врвот.
Бидете сигурни да ја соберете оваа пена со лажица. Не дозволувајте да заврши во слаткото, бидејќи ако ја има таа пена во теглата, или воздухот, слаткото ќе трае многу пократко.
Се препорачува да не се меша со процесор за храна, туку само нежно протресете ја шерпата за да спречите капините да станат премногу меки. Потребно е само повремено малку да се тресе, а потоа да се внимава да не се истури нешто од слаткото.
Следниот чекор е само да се готви додека слаткото не е со идеална густина. Секоја искусна домаќинка знае кога слатките се доволно зготвени. Можете лесно да го проверите ова со земање малку слатко и оставање на чинијата да се излади малку. Ако забележите дека е ретко, треба да готвите уште десет минути.
Колку долго се готви слатко од капина? Ова слатко се подготвува пократко од речиси сите други, потребни се помеѓу 45 минути готвење и еден час. Се зависи од количината што ја подготвувате, квалитетот на шпоретот и тенџерето,
Извадете го слаткото од шпоретот, земете памучна крпа што претходно сте ја натопиле во вода и процедете ја. Ставете го над тенџерето и добро завиткајте го во рачките, за да спречите навлегување воздух. Оставете го слаткото да отстои преку ноќ и целосно да се излади.
Стерилизирајте ги теглите утре наутро. Се што треба да направите е да ги измиете и да ги ставите толку влажни во рерната на 100 степени. Теглите се стерилизираат кога водата од теглите е целосно сува. Префрлете го слаткото во тегли, добро затворете и превртете ги теглите наопаку. Оставете да отстои неколку часа за добро да се вакумира.
Вака направено слатко ќе трае неколку месеци. Чувајте го на ладно и темно место, а кога ќе го отворите, чувајте го во фрижидер.