Ставете го здравјето на прво место. Научете сè за диетата без глутен.
Во последните години од минатиот век започна нова тема поврзана со здравата исхрана. Фокусот беше ставен на житариците и на псевдожитарките кои имаат осум аминокиселини, многу минерали и витамини и не содржат глутен.
Тефот (од Етиопија) беше изваден од заборавот. Киноата и чиата во кои светот залудно се заљуби, влегоа на голема врата, а просото, леќата, пченката и костенот не се сметаа повеќе за лоша храна. Почнаа да се вбројуваат во здрава храна.
Брашно LCHF
Брашното LCHF се добива со фино мелење на јаткасти плодови и на семиња. Помислете на бадеми, лешници, ореви, сусам, лен, сончоглед, семки од тиква…
Ако сами правите брашно од овие плодови, треба да имате на ум дека мелењето мора да биде лесно и не треба да трае подолго од 15 секунди. Затоа, направете пауза, повторно сомелете и така продолжете додека не добиете брашно. Ако мелете без пауза, ќе добиете путер.
Брашно од бадем. Содржи многу протеини и растителни влакна, но и покачено ниво на омега6 масни киселини. Затоа користете го ова брашно умерено.
Брашно од лешник. Богато е со масти и протеини. Има прекрасен вкус и е совршено за фини колачи.
Кокосово брашно. Одлично е за дијабетичари (има низок гликемиски индекс) и за лица кои страдаат од запек (содржи многу влакна).
Брашно од тиква. Богато е со цинк, протеини и растителни влакна. Има зеленкаста боја.
Брашно од ленено семе. Лесно гори ако не се чува ладно. Богато е со омега3 масни киселини и со растителни влакна. Има малку горчлив вкус.
Брашно од сусам. Содржи два силни антиоксиданса, сезамол и сезамолин. Тоа придонесува брашното да трае долго без да му се променат својствата. Богат е со калциум и со витамин Е. Наречен е и витамин на младоста. Има сладок вкус.
Амарант
Амарант или амарант (Amaranthus retroflexus) е псевдожитна култура како леќата и киноата. Иако, биолошки, не е житарка, таа ги има сите свои својства. Постојат околу шеесет видови амарант.
Се користи растението, првенствено лисја, цели зрна и брашно. Зрното амарант е ситно, сјајно црно и, за разлика од другите житни култури, отпорно на влага. Содржи протеини со висока вредност (12—18%); есенцијални аминокиселини (лизин, метионин и цистеин); масти (5—9%), незаситени масни киселини; јаглехидрати во форма на скроб; малку шеќер; минерали (сулфур, магнезиум, железо, калциум, калиум, цинк, фосфор, бакар, селен, мали количини на натриум). Од витамините што ги има, се вбројуваат: витаминот А, витамините од Б комплексот (Б1, Б2, Б3) и витаминот Е. Зрното амарант е богато и со влакна и со фитостероли.
Листовите од амарант имаат исклучителна хранлива вредност и се многу вкусни
Има минерали: калциум, калиум, магнезиум, фосфор, цинк и железо. Од витамините присутни се следниве: бета каротен, ниацин, рибофламин и витамин Ц.
Семето од амарант (достапно во продавниците за здрава храна) треба да се здроби или сомеле и веднаш да се пржи. Употребено во супи и сосови, тоа придонесува за згуснување и за арома. Наједноставниот начин е да го измешате со јогурт и да ви послужи како појадок.
Тестенини од ориз и амарант
- пакување тестенини од ориз (500 г),
- 500 г сецкани листови амарант,
- 2 лажици путер,
- 2—3 чешниња сечкан лук,
- 1/2 дл вода,
- рендан пармезан,
- сол.
Оризовите тестенини прелијте ги со ледена вода, одвојте ги со вилушка и оставете ги додека не се подготви амарантот. Во еден сад ставете путер. Пропржете го лукот додека не замириса, додадете го амарантот, посолете, ставете вода и динстајте на средна температура. Кога целата вода ќе испари, готово е. Гответе ги нудлите 2—3 минути во посолена зовриена вода, процедете ги и послужете ги со амарант и рендан пармезан.
Киноа
Киноата потекнува од Андите. Покрај тоа што е фантастичен извор на протеини, влакна, Б-витамини и железо, ги содржи и сите осум аминокиселини.
Потребно е да се натопи, да се процеди, па да се свари. Кога се вари киноата, таа доста набабрува и, иако е мека, околу секое зрно се појавуваат спирали. Тоа ѝ дава малку крцкав вкус. Можете да готвите киноа во вода или во супа. Важно е односот на вода и киноа да биде 1:2. Две мери течност одат на една мерка киноа. За уште подобар вкус, за време на готвењето се додава кора од лимон. Целата кора можете да ја изрендате или да ја ставите, но неопходно е добро да ја исчистите од белите делови.
Салата со киноа, пиперки и тиквички
- 1 шолја киноа,
- 2 чаши врела вода,
- рендана кора и сок од 1 лимон,
- 2 црвени пиперки исечкани на прстени,
- 1 тиквичка исечкана на прстени и печена на скара,
- бибер,
- 2 лажици маслиново масло.
Киноата и кората од лимон се варат во солена вода околу 15 минути. Потребно е да омекнат. Кога течноста ќе зоврие, намалете го огнот, поклопете и динстајте. Се процедува, па се соединува со останатите состојки.
Теф
Тефот е од Етиопија. Тој е една од основните намирници таму. Од него се прави традиционален етиопски леб (кој ни изгледа како палачинка) —ињера.
Зрната теф се многу мали, но содржат хранливи материи. Во тефот има петпати повеќе калциум, железо и калиум отколку во сите други житарки. Тој е добар извор на фосфор, магнезиум, цинк и тиамин. Освен тоа, содржи и осум есенцијални аминокиселини. Јаглехидратите од теф полека се разложуваат на гликоза. Тие се многу потраен извор на енергија за разлика од рафинираните јаглени хидрати.
Глобалната популарност на тефу вртоглаво порасна кога беше објавено дека ја одржува ситоста најдолго од сите житарки. Поради тоа, тој е многу ефикасен во диетите. Прашајте ги моделите.
Брашното теф има својство на згуснување. Одлично е за сосови и за пудинзи.
Ињера
- 1/4 чаша брашно теф,
- 3/4 шолја бадемово брашно,
- 1 чаша див квасец,
- 1 чаша вода,
- прстофат сол.
Измешајте ги двата вида брашно, постепено додавајќи вода. Смесата треба да биде мазна, без грутки. Промешајте го дивиот квасец, па посолете. Покријте го со крпа и оставете го тестото да ферментира преку ноќ. Тоа ќе му даде малку кисел вкус. Внатрешноста пропржете ја како палачинки, но испржете ја само едната страна, без да ја вртите. Внатрешноста е воздушна. Има меурчиња од непечената страна.
Традиционално, ињера се става настрана или се става сад. Служи и како леб и како прибор за јадење затоа што ја користите за собирање храна како вилушка.
Подготовка на дивиот квасец
Една шолја брашно се меша со една шолја вода. Се остава на топло и на темно место, но повремено се додаваат истите количини брашно и вода и наредните 3—4 дена.