Сте почувствувале ли инвазија во личниот простор

Слични

6 совети како да станете утрински тип (дури и во зима)

6 совети како да станете утрински тип (дури и...

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова година

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова...

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе?

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе? Како...

5 причини за емоционални испади

5 причини за емоционални испади. Повеќето луѓе, вклучувајќи ја и...

Сподели

Инвазија во личен простор.

Просторот игра голема улога во меѓучовечката комуникација. Toa е областа што не опкружува и можеме да го замислиме како еден огромен балон што се движи заедно со нас. Кога другите „паѓаат“ во тој балон, настанува проблем.

Сигурно некогаш сте се нашле во ситуација кога некој ви се приближил премногу и сте почнале да се чувствувате непријатно…

Тоа значи дека некој го повредил вашиот личен простор. Секој од нас има перцепција за тоа колку растојание треба да се одржува во присуство на другите, и кога тоа растојание е компромитирано, преземаме акција за заштита на нашиот личен простор (во горниот пример, вообичаената реакција би била да се направи чекор назад да се оддалечи од соговорникот).

Разликуваме неколку видови лични зони (Пирсон и Шпицберг, 1990).

Интимната зона зафаќа простор од 45 см и обично ги пуштаме нашите интимни партнери во неа.

Личната зона се протега од 45 см до 1,20 м. Во овој опсег, комуникацијата се одвива помеѓу блиските пријатели и членовите на семејството.

Социјалната зона варира од 1,20 м до 3 м. Најчесто вклучува разговори помеѓу познаници, деловни соработници и продавачи и купувачи. Растојанието од 3 метри и повеќе се нарекува јавна зона и вклучува јавно говорење (растојание помеѓу звучниците и публиката) и растојание од странци.

Исто така, постојат различни фактори кои влијаат на тоа како го користиме нашиот личен простор. Кои се:

1) Индивидуални карактеристики

На пример, големината на телото и полот се две карактеристики што влијаат врз користењето на личниот простор. Се покажа дека луѓето со помала градба бараат помал личен простор. Исто така, жените покажуваат помала непријатност доколку се стеснi големината на личниот простор.

2) Вид на врска

Тоа би значело дека ќе стоиме поблиску до личноста со која сме во романтична или пријателска врска. Ако чувствуваме непријателство кон некоја личност близу нас или е странец, ќе се оддалечиме. Личниот простор, исто така, го покажува нивото на моќ и статус – повисок статус (на пр. Професор), поголем личен простор во комуникација со другите (на пр. Студенти).

3) Култура

Истражувањата покажаа дека културата во која живее поединецот, исто така, влијае врз користењето на личниот простор. Resителите на Јужна Америка имаат тенденција да стојат многу поблиску еден до друг отколку Европејците или жителите на Северна Америка.

4) Животна средина

Интересно е да се спомене дека луѓето стојат поблиску еден до друг кога се во голема просторија отколку во помали простории.

И што да направите кога сте во ситуација што не ви дозволува да преземете дејствија за да го заштитите вашиот личен простор? Се возите на трамвај и тој е многу преполн.

Вашиот личен простор е компромитиран од сите страни. Не можете да се движите или да се оддалечувате. Но, можете да погледнете низ прозорецот, да читате книга или да пишувате на вашиот мобилен телефон.

На овој начин, иако физички не се дистанциравте од другите, сепак создадовте одредена психолошка дистанца и го заштитивте вашиот личен меур што ве опкружува.

error: Content is protected !!