Што е мит, а што е вистината кога станува збор за храна за кучиња?

Слични

6 совети како да станете утрински тип (дури и во зима)

6 совети како да станете утрински тип (дури и...

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова година

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова...

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе?

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе? Како...

5 причини за емоционални испади

5 причини за емоционални испади. Повеќето луѓе, вклучувајќи ја и...

Сподели

Што е мит, а што е вистината кога станува збор за храна за кучиња?

Со сигурност знаете дека изборот на храна што ќе му ја дадете на вашето куче влијае на неговото здравје, како и на енергијата, косата и очекуваното траење на животот.

Затоа, не е изненадувачки што секој совесен сопственик на куче сака да го обезбеди само најдоброто за своето домашно милениче, без оглед на цената. Сепак, како што обично се случува, со текот на времето, се појавија одредени митови во врска со храната за кучиња. Денес сме тука да ги откриеме и да ви овозможиме да направите добар избор на храна за вашиот четириножен пријател.

Мит 1 – оброците за кучиња подготвени дома се поздрави

Ова може да биде вистина, но само ако за исхраната на вашето домашно милениче се грижи ветеринарен нутриционист. Дури и додавање на мултивитамин со различни јаглехидрати, протеини и зеленчук не значи дека постигнувате урамнотежена исхрана за вашето куче.

Мит 2 – Сировата храна е подобра за варењето кај кучето

Придобивките од хранење на куче со сирова храна не се нужно поголеми од ризиците што ги носи таквата диета со себе. Повеќето ветеринари предупредуваат дека сировата храна носи со себе проблеми во форма на салмонела и листерија. Покрај тоа, овие бактерии не се ризични само за вашето домашно милениче, туку и за вас самите.

Мит 3 – Егзотичните протеини се подобри од обичните протеини

Иако звучи привлечно, самото знаење што му го давате на вашето куче – егзотични протеини, треба да се има на ум дека тие не биле доволно проучени како почесто користени протеини. Овие протеини се добиваат од животински видови кои можат да предизвикаат алергиски реакции кај вашето домашно милениче, па затоа се препорачува да не експериментирате со нив.

error: Content is protected !!