Што е псоријаза и како се спречува нејзиното појавување?

Слични

Заборавете на немирните ноќи и вртењето додека спиете

Заборавете на немирните ноќи и вртењето додека спиете. Водич за...

Најмоќниот чистач за организмот

Најмоќниот чистач за организмот. Традиционален рецепт за напиток кој ќе...

Дали е корисно да се пие кефир ноќе?

Дали е корисно да се пие кефир ноќе? Вистина или...

4 знаци кои откриваат вишок сол во телото

4 знаци кои откриваат вишок сол во телото. Самата сол...

Туна или лосос: што е поздраво?

Туна или лосос: што е поздраво? Прашање на денот! Зошто е...

Сподели

Што е псоријаза и како се спречува нејзиното појавување?

Псоријазата е хронично кожно пореметување коешто предизвикува клетките да растат ненормално и да се акумулираат на површината на кожата. Дополнителните клетки на кожата предизвикуваат суви лушпи и суви црвени дамки коишто предизвикуваат чешање. Ако се случи псоријазата да се проширува, тие можат да станат болни. Истражувањата велат дека околу 2% од луѓето во светот доживуваат некој облик на псоријаза, а точната причина за промените на кожата, до денес, не е утврдена. Во Србија се пријавени 150 000 случаи на псоријаза. Затоа, важно е да се открие навреме ова заболување, да се препознае и да се држи под контрола за да не може да се прошири кај заболеното лице и да му се влоши неговата состојба.

Псоријазата е болест која не може да се елиминира целосно, но може да се контролира.

Симптоми на псоријаза

Симптомите на псоријазата се различни кај две или повеќе лица. Затоа, секогаш препорачуваме да закажете состанок со дерматолог. Некои од вообичаените симптоми на псоријаза се: црвени дамки на кожата покриени со ситни белузлави лушпи, чешање на кожата, дебели, нерамни и ребрести нокти и отечени зглобови.

Симптомите на псоријазата можат да се појават повремено, а потоа да исчезнат, додека во одреден момент не станат трајни. Најдобро е псоријазата да се препознае навреме и да се делува превентивно, да се спречи контакт со предизвикувачите за нејзино појавување и ширење. Работите се комплицираат со фактот дека предизвикувачите за појавување и развој на псоријазата зависат од личноста. Од тие причини, потребно е да направите детален преглед за да се утврди.

Што можете да направите за да го спречите развивањето на псоријазата?

Намалете го стресот што го чувствувате на дневна основа. Познато е дека стресот е причина за поголемиот број проблеми со кожата на телото. Особено е важно тој да се елиминира и во еден дел од денот да се опуштите. Ако чувствувате постојана напнатост, размислете за психотерапија, јога, медитација и потрудете се да се наспиете добро.

Одредени типови лекови можат да го попречат автономниот одговор на телото и да предизвикаат воспаление. Тоа може да го поттикне почетокот и развојот на псоријазата. Лековите што се користат за лекување на депресија и анксиозност можат да предизвикаат влошување на состојбата со псоријазата ако се земаат без надзор од лекар. Задолжително разговарајте со вашиот лекар за лековите што ги користите и ако забележите дека се чувствувате чудно по нивното консумирање, не игнорирајте ја состојбата.

bolest-psorijaza

Истражувањата на експертите покажуваат дека повредите на кожата можат да предизвикаат псоријаза кај одредена група луѓе Ова е познато како феномен Кобнер. И изгорениците од сонце се вбројуваат во вообичаени повреди што предизвикуваат псоријаза. Затоа, повторно треба да се истакне важноста за нега на кожата и употребата на заштитни креми за телото и лицето во текот на летото. Ако забележите појава на псоријаза по оштетување на кожата, веднаш закажете преглед кај избраниот лекар.

Некогаш, поради стресот и брзото темпо на живот запаѓаме во кругот на прејадувањето или купуваме брза храна секој ден. Одредени намирници кои се масни или екстремно благи можат да предизвикаат воспалителни процеси во телото и да поттикнат промени на површината на кожата. Затоа, треба да се фокусирате на правилната исхрана или да повикате нутриционист кој ќе направи мени врз основа на општата состојба на вашето тело.

Идентификувањето на предизвикувачот на псоријаза е клучно за да му помогнете на вашето тело да се бори против болеста. Кога вашиот лекар ќе ви напише план за лекување, придржувајте се до него и останете дисциплинирани и понатаму.

error: Content is protected !!