Што, всушност, e Големата сфинга? Каква приказна се крие зад древниот египетски споменик?

Слични

Најубавите цитати на влијателни жени низ историјата

Најубавите цитати на влијателни жени низ историјата. Сетете се на...

Сексот и градот доаѓа во декември! Погледнете ја најавата

Сексот и градот доаѓа во декември! Погледнете ја најавата HBO...

Автопортретот на Фрида Кало е продаден за 35 милиони долари

Автопортретот на Фрида Кало е продаден за 35 милиони...

Што се случи со Мртвото Море?

Што се случи со Мртвото Море? Мртвото Море, спектакуларно солено...

Сподели

Што, всушност, e Големата сфинга? Каква приказна се крие зад древниот египетски споменик?

Во античкиот комплекс во Гиза, на левиот брег на Нил, веднаш до пирамидите и другите храмови, постои споменик, подеднакво впечатлив и симболичен за историјата на Египет — Големата сфинга.

Иако во уметноста се појавија сфинги низ античкиот свет, оваа колосална статуа остана најпознатата слика за ова митско суштество.

Изрезбана од едно парче варовник, Големата сфинга е висока 73,5 метри. Некогаш била целосно покриена со боја. Заедно со пирамидата на Кеопс, Кефрен и Мицеринус, Големата сфинга е дел од големата некропола во Гиза.

Што е сфингата?

Сфингата е митолошко суштество што се појавува во неколку различни антички култури. Обично е прикажано со глава на човек, сокол, мачка или овца и тело на лав, со крилја на сокол. Сепак, неговиот изглед варира, во зависност од регионот.

Во старогрчката приказна за царот Едип, сфингата е застрашувачко суштество што би го изело секој што не знае да ја реши загатката. И додека сфингата во Грција беше претставена како зла и со глава на жена, египетската сфинга беше прикажана со глава на маж и претставуваше добра сила.

Рана историја на големата сфинга

Големата сфинга е најстарата и најголемата скулптура создадена за време на Старото кралство (околу 2686 — 2181 п.н.е.), која е исто така наречена „ера на пирамидите“.

Ова ќе биде со глава на човек и тело на лав и кралски украс за главата.

Повеќето Египќани сметаат дека таа била изградена околу 2500 година пред Христа,  за фараонот Кефрен, па дури и по неговиот пример. Сепак, нема докази за тоа која била првичната намера на монолитот.

Дури и се претпоставува дека, во одреден момент, во периодот на класичната антика, илјадници години по изградбата, поради сличноста со митолошко суштество, тој бил наречен сфинга.

Повторно откривање и реставрација

Стотици години по нејзината изградба, Големата сфинга и остатокот од некрополата во Гиза беа закопани во песок и заборавени. Неколку фараони, вклучувајќи ги и Тутмос IV и Рамзес II Велики, се обидоа да го ископаат местото, но безуспешно.

Дури на почетокот од XIX век, Големата сфинга, која беше покриена со песок до вратот, го доживеа своето прво модерно археолошко ископување.

Предводен од Италијанецот Џовани Батиста Кавиѓа, тимот успеа да исчисти доволно песок за да ги открие градите на сфингата. Ископувањата продолжија во текот на XIX век, а во 1925 година беа целосно завршени.

Како големата сфинга го загуби носот?

За време на истражувањето на Големата сфинга, археолозите дошле до заклучок дека носот е отстранет намерно.

Постои заблуда дека војската на Наполеон го уништила носот на големата сфинга.  Сепак, илустрациите од 17 век докажуваат дека носот го немало долго време пред доаѓањето на Наполеон. Всушност, модерните археолози веруваат дека е отстранет некаде меѓу 3 и 10 век од нашата ера. Причината зошто се случило ова, за жал, сè уште не е позната.

error: Content is protected !!