Што ја спречува алергијата на сонце?

Слични

Главните индикатори дека вашето тело има недостаток на витамини

Главните индикатори дека вашето тело има недостаток на витамини. Постојат...

Се верува дека смоквата е најлековито овошје на светот

Се верува дека смоквата е најлековито овошје на светот. Смоквата...

Како да препознаете свежо овошје и зеленчук?

Како да препознаете свежо овошје и зеленчук? Менаџерите за свежина...

Како да дадете некому прва помош: Научете 5-минутна лекција за спасување живот

Како да дадете некому прва помош: Научете 5-минутна лекција...

Сподели

Што ја спречува алергија на сонце?

Не е невообичаено кожата да гори на пролетното сонце. По долга зима, таа е почувствителен на сончевите зраци, бидејќи сè уште нема акумулирано доволно пигмент.

Кај голем број пациенти, дури и благото пролетно сонце може да предизвика осип или алергија. Во тој случај, тоа е алергија на сонце.

Дерматолозите велат дека појавата на осип е почеста како последица на алергии на сонце, додека алергиите поврзани со отоци се ретка манифестација:

Алергија на сонце

– Кога станува збор за алергија на сонце, пациентот треба прво да биде упатен на преглед за да види дали страда од системско заболување на сврзното ткиво, како што е лупус. Бидејќи, ако станува збор за оваа автоимуна болест, тогаш треба да се лекува, а не за алергиска реакција.

За повеќето од оние кои ја уништуваат кожата под влијание на сончевите зраци, постои начин да се спречи тоа.

Заштитете ја кожата алергична на сонце

– Прво и основно е да се заштити кожата со креми со висок заштитен ефект.  Употребата на таблети синтетизирани препарати кои содржат активни супстанции од индиски папрати, темно чоколадо, зелена салата или црвени портокали исто така може да биде од голема помош. Тие помагаат кожата да биде помалку чувствителна кога е изложена на сонце.

За оние за кои набавката на овие препарати е скапа, нашиот соговорник им сугерира да јадат неколку коцки темно чоколадо со 70 проценти какао пред да излезат на сонце, а покрај зелената салата, во нив има и овошје и зеленчук од портокал, чаша вино и зелен чај. Сите овие намирници имаат докажано дејство на заштитен фактор.

error: Content is protected !!