Што ќе се случи со вашето тело ако престанете да јадете бел леб?

Слични

6 совети како да станете утрински тип (дури и во зима)

6 совети како да станете утрински тип (дури и...

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова година

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова...

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе?

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе? Како...

5 причини за емоционални испади

5 причини за емоционални испади. Повеќето луѓе, вклучувајќи ја и...

Сподели

Што ќе се случи со вашето тело ако престанете да јадете бел леб?

Нема сомнеж дека интегралниот леб, како и ‘ржта, овесот и меките пецива, се многу корисни за организмот. Затоа и не е ни чудо што човек може долго да преживее само со црн леб и вода. Меѓутоа, со белиот леб, приказната е сосема друга. Брашното почнало да се произведува на индустриски начин во 20 век и неговиот квалитет значително опаднал. Затоа ви препорачуваме да го исклучите лебот од бело брашно од исхраната. Ќе ви објасниме и зошто.

Причина број 1: Бескорисен производ

Житото пченица првично е многу богато со витамини, но во процесот на преработка на житото и на неговото претворање во брашно, сите овие корисни својства едноставно исчезнуваат. Целосно обработеното бело брашно задржува само околу 30% од корисните материи кои престануваат да бидат активни по две недели.

А колку долго трае брашното? 12 месеци. Омилениот бел леб на сите, кој се прави од него, всушност, се состои од бескорисен бел прав, иако го нарекуваат брашно со највисок квалитет.

Причина бр. 2: Нема вкус

Признајте, белиот леб нема вкус. И токму затоа многумина го обожаваат. Не ви пречи да го почувствувате вкусот на другите намирници што ги јадете со него: месо, супи, сирење. Сепак, белиот леб не влијае на нивниот вкус и квалитет. Истото се однесува и на интегралните производи.

Причина бр. 3: Токсичен е

Одгледувањето на пченицата достигна огромни размери во современиот свет. За приносите да бидат што повисоки и побрзи, се покрива со пестициди. За да се ослободат од глодари и габи, производителите го третираат со разни хемиски препарати, но главната работа е што го чека следно.

За да го направат брашното бело, производителите ги користат истите материи за белење што ги користиме за перење: бензоил пероксид, натриум и калциум пиросулфат, како и хлор диоксид. Секогаш треба да одредите од какво брашно е направен лебот: рафинирано или органско. Рафинираното брашно оди до крај опишан погоре.

Причина бр. 4: Исип на кожата

Ние сме тоа што го јадеме. Ако вклучите различни видови производи од брашно во вашата исхрана, тоа сигурно ќе влијае на вашата кожа. Осипот на кожата најчесто е резултат на реакција на глутенот (композитен протеин од пченица) кој се наоѓа во лебот.

Глутенот, практично, не се излачува од телото и се таложи на ѕидовите на цревата, оштетувајќи ги нивните ресички, така што со текот на времето ја нарушуваат функцијата на апсорпција на корисни материи. Затоа, пред повторно да одите кај козметичарот, размислете за вашата исхрана.

Причина бр. 5: Дигестивни проблеми

Повторно за ова можеме да го обвиниме глутенот: го нарушува интегритетот на клетките во цревата и на тој начин предизвикува проблеми со дигестивниот систем. Лебот од цело зрно содржи елемент кој е многу важен за човечкото тело — целулоза. И, практично, отсуствува кај производите од „висококвалитетно брашно“.

Само 5—6 парчиња интегрален леб дневно ќе ви обезбедат дневна потреба од целулоза. Ако сакате да ја задоволите таа потреба со овошје и зеленчук, ќе треба да изедете 14 јаболка или 21 морков или 25 домати или 2—3 кг краставици.

Причина бр. 6: Предвремено стареење

Сега ви е сосема јасно дека целиот состав на белиот леб буквално вреска дека е сосема празна храна, производ целосно лишен од хранливи материи. Кога живее од храна која не ги содржи потребните витамини, нашето тело не може да одржува свежина и младост. Затоа, љубителите на тостовите обично изгледаат постари отколку што навистина се.

Причина бр. 7: Зависност

Лесно е да се ослободите од белиот леб како наркотици. Белото брашно изненадувачки брзо ослободува шеќер во крвотокот, а последица од тоа е ослободувањето на хормонот инсулин.

Изедовте само едно парче пециво, но нивото на шеќер нагло ви се зголеми, а потоа исто толку брзо ви падна. Сега се чувствувате тромаво и повторно имате желба да јадете брзи јаглехидрати. Ваквите ненадејни скокови на нивото на шеќерот во крвта може да доведат и до дијабетес.

Причина бр. 8: Прекумерна тежина и дебелина

За многумина ова е клучната причина да се откажат од колачи. Повеќе од 70% од луѓето кои целосно го исфрлаат лебот од исхраната губат тежина во првите две недели. Сто грама бело брашно содржи само 0,6 g целулоза, а остатокот од неговата содржина е забележливо таложен на бутовите, колковите и стомакот, во вид на масни наслаги.

Лебот има уште повисок гликемиски индекс од едно чоколадо, а скробот кој се наоѓа во пекарските производи, брзо се разградува во дигестивниот тракт и влегува во крвотокот како гликоза. Сето ова значи дека наскоро повторно ќе почувствувате глад.

Бидете внимателни и секогаш внимателно проучувајте го составот на производот што го купувате.

Дали сте подготвени да се откажете од белиот леб?

error: Content is protected !!